Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Maria Kolesnikova döms till elva år i fängelse. Arkivbild.
Maria Kolesnikova döms till elva år i fängelse. Arkivbild. Bild: Ramil Nasibulin/AP/TT

Elva års fängelse för Kolesnikova i Belarus

Den belarusiska oppositionsföreträdaren Maria Kolesnikova, som ledde massprotesterna mot president Aleksandr Lukasjenko i Belarus i fjol, döms till elva år i fängelse.

Maria Kolesnikova nekar till brott, precis som hennes advokat Maxim Znak som samtidigt döms till tio år i fängelse, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Tass och oppositionen i Belarus.

Maria Kolesnikova har kallat anklagelserna absurda.

Hon är den enda av de tre mest profilerade ledarna av massprotesterna som fortfarande finns i landet. De andra två, Svetlana Tichanovskaja och Veronika Tsepkalo, har flytt.

Både nu dömda Maria Kolesnikova och Maxim Znak arbetade för presidentkandidaten Viktor Babaryko inför presidentvalet i augusti förra året. Babaryko greps redan i juni förra året anklagad för korruption och dömdes till 14 års fängelse i början av juli i år.

Ryska medier visar Maria Kolesnikova som ler mot kamerorna och formar händerna som ett hjärta i rättssalen, vilket hon även ofta gjorde under protesterna.

Oppositionsledaren Svetlana Tichanovskaja, som enligt oppositionen var den rättmätiga segraren vid valet i fjol, hyllar Kolesnikova och Znak.

"Regimen vill att vi ska se dem krossade och utmattade. Men titta, de ler och dansar", twittrar hon.

President Aleksandr Lukasjenko, ofta kallad Europas sista diktator, har haft makten i landet sedan 1994. Hans regering har slagit ned hårt mot alla former av opposition efter protesterna.

Presidenten har nekat till alla anklagelser om valfusk.