Elizabeth Holmes påbörjar sin fängelsetid

Miljarder kronor i återbetalning och 11 år i fängelse, det blev domen för en av Silicon Valleys kändaste bedragare efter att hennes blodprovsföretag havererat. Idag ska Elisabeth Holmes infinna sig på ett kvinnofängelse i västra Texas och påbörja sitt straff.

ANNONS
|

Historien om Elisabeth Holmes och hennes blodtestsföretag Theranos har blivit en tv-serie, flera dokumentärer och ännu fler poddar sedan det visade sig att allt inte riktigt stämde.

Den började 2004 när Elizabeth Holmes hoppade av det prestigefyllda universitetet Stanford för att jobba på sitt startupbolag Theranos. Målet var att kunna diagnostisera sjukdomar från bara en droppe blod och utan att behöva skicka iväg proverna till ett labb.

Drygt tio år senare, 2015, efter att ha lockat till sig 945 miljoner dollar från investerare, hyllats i olika tidningar och lanserat sina maskiner på flera apotek publicerade Wall Street Journal en artikel om hur den revolutionerande blodtesttekniken inte fungerade.

ANNONS

2018 åtalades hon och i januari 2022 dömdes hon för bedrägeri mot sina investerare och några månader senare fastställdes domen till 11 års fängelse och att betala 452 miljoner dollar (4,9 miljarder i svenska kronor) till de som blev bedragna.

Då hade rättegången skjutits upp två gånger, först på grund av covidpandemin och senare på grund av att Holmes var gravid med sitt första barn. Idag den 30 maj, senast klockan 14 lokal tid, ska hon infinna sig i fängelset och påbörja sitt straff.

Ska betala tillbaka till kända investerare

Bland de som investerade i Theranos finns flera kända namn. Mediamogulen Rupert Murdoch, före detta amerikanska utbildningsministern Betsy DeVos och Walton familjen som ligget bakom butikskedjan Walmart, gick alla in med minst 100 miljoner dollar.

Elizabeth Holmes måste enligt domen betala tillbaka till dem och de andra investerarna. Enligt BBC är det högst osannolikt att hon kommer att kunna betala tillbaka hela summan. Holmes har själv sagt att hon kommer att behöva jobba för resten av sitt liv bara föra att betala av kostnaderna för sina advokater.

Maskinerna gav felaktiga diagnoser

När amerikanska myndigheter kollade närmare på Theranos och deras arbete upptäckte de bristfälliga metoder i laboratorierna som orsakade ”direkt fara för patienterna hälsa och säkerhet”.

ANNONS

Under rättegången mot Elizabeth Holmes vittnade personer som genom Theranos-tekniken fick höra att de haft ett missfall när det inte stämde, fått falsk HIV-diagnos och en patient som menar att han kan ha behövt genomgå en hjärtoperation på grund av hur de felaktiga resultaten från Theranos påverkade hans vårdplan.

2017 stämdes Theranos av staten Arizona för att ha sålt tjänster utan att vara ärliga mot kunderna. Theranos betalde då 4,65 miljoner dollar i en förlikning. Under den stämningen framkom att tio procent av alla blodprov som Theranos analyserat gett felaktiga svar.

”Det var så mycket jag inte visste eller förstod”

Elizabeth Holmes själv verkar erkänna att det blev fel men hävdar ändå sin oskuld i rättsfallen.

– Jag gjorde så många misstag och det var så mycket som jag inte visste eller förstod, och jag tror att när du gör något fel så är det som att du verkligen internaliserar det på ett djupt sätt, säger hon i en intervju med New York Times.

LÄS MER:Det här är Theranos-grundaren Elizabeth Holmes

LÄS MER:Profilerna: Därför säljer vi hälsningar på Memmo

LÄS MER:De rikas hemligheter avslöjade: Nio pengavanor miljonärer har

LÄS MER:Otrohetsaffär avslöjades – man attackerades i sitt hem

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS