Efter skolskjutningen på Robb Elementary School i Uvalde hedrades offren med ett blomhav. När elever nu får ett identifikationskit hemskickat väcker det frustration hos föräldrar som upplever att delstaten inte gör något åt vapenfrågan. Bild: Eric Gay
Efter skolskjutningen på Robb Elementary School i Uvalde hedrades offren med ett blomhav. När elever nu får ett identifikationskit hemskickat väcker det frustration hos föräldrar som upplever att delstaten inte gör något åt vapenfrågan. Bild: Eric Gay

Elever i Texas får id-kit för att identifiera barn i ”nödlägen”

Miljoner av barn i Texas, USA, kommer att få identifikationskit, som deras föräldrar ska använda för att samla in fingeravtryck och DNA. Det ska kunna användas för att identifiera barn i ”nödlägen”. Det har väckt kritik bland föräldrar som upplever att delstaten inte gör tillräckligt mycket för att förebygga skolskjutningar.

Under oktober kommer nära 4 miljoner barn, från förskolan till årskurs åtta, få med sig ett kit hem, där föräldrarna kan spara barnens fingeravtryck och ett DNA-prov. Det är dock valfritt att använda sig av det, vilket varit ett krav enligt lag sedan 2021.

Senator Donna Campbell, som förde fram förslaget om id-kiten, säger till kanalen att kiten är till för att hjälpa föräldrar och polis att hitta försvunna barn. Men för många föräldrar, som har skolskjutningen i Uvalde färskt i minnet, väcker det frågor om huruvida delstaten förbereder sig för skolskjutningar i stället för att skärpa vapenkontrollen.

– Det är nästan som att delstaten bara säger: ”Vi kan inte göra något åt vapnen. Vi kommer inte ändra några lagar. Så det näst bästa vi kan göra är att säkerställa att vi kan identifiera din åttondeklassare om de dödas i någon skolincident”, säger Anthony Crutch till ABC 13.

”Vad ska jag säga till min dotter”

Tracy Walder, som har en dotter i årskurs två, hade svårt att beskriva sina känslor för id-kiten i en intervju med NBC.

– Det här skickar två budskap: det första är att delstatsregeringen inte kommer göra något för att lösa problemen. Det här är deras sätt att berätta det för oss. Det andra är att vi föräldrar nu måste ha samtal med våra barn som de kanske inte är känslomässigt redo för. Min dotter är sju år gammal, vad ska jag säga till henne? säger hon.

Efter skolskjutningen i Uvalde var vissa offer så svårt sargade att myndigheterna hade svårt att identifiera kropparna. Brett Cross, vars son dog i skolskjutningen, tog till Twitter för att vädra sin frustration kring id-kiten.

– Ja! fantastiskt! Låt oss identifiera barnen efter att de blivit mördade, i stället för att åtgärda frågor som kunde ha förhindrat dem från att mördas.

LÄS OCKSÅ: Polischef sparkas efter skolmassakern i Uvalde

LÄS OCKSÅ: Minst 19 barn och två vuxna döda i skolskjutning i Texas

LÄS OCKSÅ: Här hedras skolskjutningens offer i Uvalde

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.