Elektronikförbudens anledning: Explosiv iPad

ANNONS
|

Texten börjar under tv-inslaget

Storbritannien stoppade i lördags allasurfplattor, laptops, spelkonsoler och annan elektronisk utrustning som är större än en mobiltelefon, från att finnas i kabinen på flygplan. Lagen innefattarflyg till Storbritannien från tio flygplatsen, från sex olika länder;Egypten, Jordanien, Libanon, SaudiarabienTunisienoch Turkiet. Totalt 14 flygbolag träffas av förbudet, däribland British Airways.

LÄS MER:USA förbjuder flygpassagerare att ta med större elektronik

Detamerikanska förbudet innefattar liksom det brittiska förbudet, Egypten, Jordanien och Turkiet, Saudiarabienmen lägger till Marocko, Qatar, Kuwait och Förenade Arabemiraten.

LÄS MER:Storbritannien inför nya flygregler

Bombvarning

Både USA:s och Storbritanniens förbud var resultatet av inte bara en, utan flera kombinerade faktorer, meddelar en säkerhetskälla till The Guardian.

ANNONS

En av faktorerna ska ha varit att säkerhetsföretag upptäckt planer på att störta flygplan genom att spränga en Ipad med inplanterade sprängämnen i. Andra detaljer om surfplatteplanen, så som datum, inblandade länder och gruppen bakom planen är fortsatt hemliga.

Kan styra placeringen

Upptäckten av planen bekräftade den rädsla som säkerhetstjänster haft under ett tag: Att islamistiska grupper har hittat ett nytt sätt att smuggla in explosiva ämnen i kabinen via vanligt handbagage. Detta kommer efter att säkerhetstjänst upptäckt flera försök med skobomber och även explosiva ämneni underkläderna.

En explosion i kabinen kan göra mycketmer skada än i lastutrymmet. Enligt säkerhetskällan är det för att terroristen inte kan styra placeringen av sprängladdningen i lastutrymmet, medan det är lättare att göra i kabinen.

För drygt ett år sedan sprängde en person hål i sidan av ett flygplan i Somalia, med hjälp av en bomb som placerats i en laptop. Men flera spekularar kring i fall förbudet egentligen kom till i ren frustration efter attTrump-administrationens reseförbud inte gick igenom, skriver The Guardian.

ANNONS