Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Elefantunge förlorade snabeln i tjuvjägares fälla

En elefantunge på den indonesiska ön Sumatra Island fick amputera bort större delen av sin snabel efter att ha fastnat i en fälla som satts upp av tjuvjägare. Den ettåriga ungen hittades i söndags i ett kritiskt tillstånd, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Elefantungen hittades i söndags på ön Sumatra Island i Indonesien och tillhör den rödlistade elefantarten sumatraelefant. Elefanten har minskat drastiskt i antal de senaste årtiondena, dels på grund av tjuvjakt och men också på grund av att att stora delar av djurens naturliga habitat förstörts till följd av mänsklig aktivitet.

När elefantungen hittades av viltvårdare var djurets tillstånd kritiskt. Elefantungen hade en snara fast runt den näst intill helt förstörda snabeln. Enligt Agus Arianto, chefen för djur- och naturskyddsorganisationen i området, hade resten av flocken lämnat ungen bakom sig på grund av djurets kritiska tillstånd.

Fick amputera snabeln för att rädda ungens liv

Efter att elefantungen hittades blev viltvårdarna tvungna att amputera djurets snabel för att rädda livet på den.

– Detta är ett tydligt försök till tjuvjakt på utrotningshotade djur för att tjäna pengar, säger Agus Arianto till AP och berättar att man kommer samarbeta med polisen för att utreda händelsen.

Enligt AP har coronapandemin bidragit till en ökning av tjuvjakten, då vissa invånare på ön sökt sig till tjuvjaktsbranschen för att rädda sin ekonomi.

Bland annat hittades i juli en elefant som blivit av med huvudet på en palmodling på Samuatra Island. Polisen kunde efteråt gripa en misstänkt tjuvjägare tillsammans med fyra personer som anklagades för att ha köpt elfenben från det döda djuret. AP skriver att rättegångarna mot de fem personerna fortfarande pågår men att de riskerar uppemot fem års fängelse och 7 000 amerikanska dollar i böter.

LÄS MER: Svenskt lejon har fött trillingar i Tyskland

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.