Eldupphör väntas nästa vecka

ANNONS
|

Israels flyg och artilleri fortsatte att attackera broar, vägar och Hizbollah-ställningar över hela Libanon. Enligt den israeliska armén har man kraftigt reducerat den terrorstämplade islamistgruppens militära kapacitet - men inte mer än att Hizbollah efter sju dagars krig lyckades skjuta tiotals raketer mot städer och byar i norra Israel på tisdagen.

Minst 226 människor hade dödats i Libanon och 25 i Israel efter den första veckans våldsamheter.

Trots att omvärlden kritiserar Israel för "övervåld" och för att använda "oproportionerlig styrka", verkar USA och till och med delar av EU vilja ge israelerna tid att oskadliggöra Hizbollah. Den libanesiska islamistgruppens enda utländska vänner är Syrien och Iran, två länder som tillbringat lång tid i den internationella skamvrån.

ANNONS

Israels statliga radio uppgav på tisdagen att USA och Israel är "fullständigt samordnade", både i sina offentliga uttalanden, men även och bakom kulisserna, när det gäller offensiven i Libanon. Den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice kommer, enligt radion, till Mellanöstern först i mitten av nästa vecka och det besöket väntas leda till eldupphör.

En FN-delegation träffade på tisdagen de israeliska ledarna efter att tidigare ha besökt Beirut. Delegationens dominerande medlem är Terje Röd-Larsen, den dynamiske norske diplomaten som ägnat de senaste 15 åren åt att mäkla fred i Mellanöstern - och så när lyckades försona israeler och palestinier i den så kallade Osloprocessen.

- Vi inleder en diplomatisk process jämsides med den militära operationen som fortsätter. Den diplomatiska processen är inte avsedd att begränsa tiden för arméns operation. Den är snarare avsedd att öka den tiden och se till att militära operationer inte behövs i framtiden, sade Israels utrikesminister Tzipi Livni efter sitt möte med FN-diplomaterna i Jerusalem.

Hon antydde att Israel kunde tänka sig en internationell fredsstyrka i södra Libanon, trots att man tidigare bestämt avvisat en sådan plan. Israelerna vill att Libanons armé i enlighet med FN:s resolution 1559 ska ta över ansvaret för Sydlibanon, där Hizbollah i dag styr oinskränkt. Men en internationell styrka kan fungera som en tillfällig lösning, anser israelerna.

ANNONS

- Om den libanesiska armén behöver stärkas så att den kan hindra Hizbollah från att återvända till södra Libanon, så kan vi överväga sådana lösningar, sade Tzipi Livni.

Premiärminister Ehud Olmert slog i sitt möte med FN-delegation fast att "Israel ska fortsätta att kämpa mot Hizbollah" tills de två tillfångatagna israeliska soldaterna släpps och raketbeskjutningen mot Israel upphör.

En annan israelisk minister sade att Israel kunde tänka sig en fångutväxling för att få loss soldaterna, en lösning som Israel tidigare bestämt avvisat.

Den propån kom från Avi Dichter, minister för den inre säkerheten och tidigare chef för säkerhetstjänsten Shin Bet.

Men parallellt med de diplomatiska kontakterna fortsatte den israeliska offensiven. Israel intensifierade i går kväll sina flygräder mot Beiruts södra förorter, där Hizbollah-ledaren Hassan Nasrallah tros leda krigföringen från en bunker. Ett av israelernas mål är att likvidera Nasrallah, något de tillmäter stor symbolisk vikt.

Samtidigt fortsätter en överväldigande majoritet av den israeliska opinionen att stödja offensiven. Hela 86 procent anser att operationen är "berättigad" och 78 procent är nöjda med Olmerts sätt att leda den, enligt en opinionsmätning som publicerades i Israels största tidning, Yediot Ahronot, i går.

ANNONS