Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/4

Eldhärjad oljetanker har sjunkit

Den brinnande iranska oljetankern som har varit på drift i havet mellan Kina och Japan sjönk på söndagen. Alla fartygets 32 besättningsmän tros ha omkommit.

Under lördagen flammade branden på den iranska oljetankern Sanchi upp och fartyget har nu sjunkit efter att ha varit på drift i drygt en vecka. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Tidigare på söndagen sade Mohammad Rastad, talesperson för den iranska räddningsstyrkan, att det inte längre finns hopp om att hitta någon av de 32 besättningsmännen vid liv efter olyckan, skriver TT.

Lastat med 136 000 ton råolja

Rastad sade att den information han fått från besättningen på lastfartyget Crystal tyder på att alla som var ombord på Sanchi dog av gasutsläpp och explosioner omedelbart efter kollisionen.

Det Panama-flaggade fartyget var på väg till Sydkorea från Iran med 136 000 ton råolja när det kolliderade med ett fraktfartyg från Hong Kong under natten mot lördag för en vecka sedan. Sedan dess har det brinnande fartyget spridit giftig rök utanför Kinas östkust och drivit in i Japans ekonomiska zon.

Det är fortfarande oklart om det har varit något betydande oljeläckage från tankern.

Räddningsarbetare ombord

Ombord på fartyget fanns en besättning på 32 man bestående av 30 iranier och två personer från Bangladesh.

Branden på fartyget har försvårat räddningsarbetet och endast 3 av besättningens 32 man har hittills hittats omkomna, rapporterar BBC News.

En omkommen har hittats i vattnet och ytterligare två avlidna hittades på en livbåt ombord på fartyget under en räddningsaktion på lördagen (i går).

Värme och giftig rök

Räddningsarbetarna, utrustade med syrgasmasker, kunde ta sig ombord på fartyget med hjälp av en kran. Efter att fartygets svarta låda hade hittats försökte räddningsarbetarna även ta sig in i fler utrymmen på båten, men fick vända på grund av hög värme.

Den giftiga röken tvingade sedan räddningsarbetarna att avbryta insatsen redan efter en timme.

Besättningen från lastfartyget kunde räddas efter kollisionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.