Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/13

"El Niño" härjar i Peru – 120 000 människor drabbas

Över 90 personer har mist livet i översvämningarna som beskrivs som de värsta på två decennier. Nu evakueras över 40 000 personer från Piuraregionen, i norra Peru. – Det är kris. Hela staden är avskärmad från omvärlden, berättar Marita Bregante för GP.

Översvämningskatastrofen fortsätter att förvärras i Peru. Fyra personer har drunkat i och med att Piurafloden som går igenom staden Piura nu har svämmat över, till följd av 15 timmars skyfall i helgen. 

– Jag är nervös och rädd. Hela staden är becksvart sedan i går när elen försvann, berättar Marita Bregante för GP.

Värst för de fattiga

Hon kommer inte att evakueras eftersom att hon bor på fjärde våningen i ett bostadshus. Livssituationen är en viktig faktor när det kommer till vem som blir mest drabbad vid en sådan här katastrof. 

– Utan tvekan drabbar de allvarligaste skadorna, som alltid, de fattigaste invånarna. Dessa är de mest sårbara i vårt land. De bor ofta på platser dit det statliga stödet inte kommer eller inte kommer i tid, menar Marita.

I grannstaden Catacaos har över 500 personer evakuerats från hustak efter att vattennivåerna steg till 1,80 meter. Totalt evakueras 40 000 personer i regionen och hundratals invånare fortfarande väntar på att tas till säkerhet.

– Infrastrukturen har totalförstörts. Det gäller såväl vägar, hus och broar här i Piura. Skolorna har varit stängda i flera veckor och alla undviker att gå utanför sina hem. Vi har uppmanats extra mycket den senaste tiden att hushålla med maten eftersom det varit problem med leverans av livsmedel till staden.

Texten fortsätter under klippet

 

"Våra myndigheter är förfärliga"

Regnet har fallit konstant i Peru sedan i januari. Marita understryker emellertid att de negativa effekterna började märkas av först i februari.

– Då kollapsade avloppet i många delar av staden. Det har bara varit en tidsfråga innan Piurafloden skulle svämma över.

Marita Bregante äger en klädbutik sedan 25 år tillbaka. I egenskap av att vara entreprenör intygar hon att det skett en avsevärd minskning av handeln i staden.

– Normalt sett är sommarmånaderna mycket gynnsamma men de senaste veckorna har affärerna gått mycket dåligt. Det är kris. Hela staden är avskärmad från omvärlden.

Kan myndigheterna göra något för att förhindra fler dödsfall?

– Nyckeln är att arbeta förebyggande men våra myndigheter är förfärliga på det. I månader visste man vad som skulle hända men vi som bor här anser inte att det gjorts något meningsfullt för att förhindra skadorna vi ser idag, menar Marita.

Klimatkatastrofen i Peru orsakas av väderfenomenet "El Niño". Hittills har minst 90 personer mist livet, 20 saknas och 347 har skadats. Över 120 000 personer beräknas vara drabbade. Enligt nuvarande väderprognoser kommer regnen och stormarna fortsätta härja i landet i ett par veckor till.

– Det sorgligaste är att det inte är första gången vi går igenom det här. Piura drabbas av väderfenomenet "El Niño" var 10:e till 15:e år och det blir alltid likadant. Folket får alltid betala för att makthavarna inte agerar på prognoserna, avslutar Marita Bregante.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.