Presidentkandidaten Atiku Abubakar från det nigerianska oppositionspartiet PDP kritiserar hur den sittande regeringen skött ekonomin och vill stoppa våldet i södra Nigeria. Arkivbild.
Presidentkandidaten Atiku Abubakar från det nigerianska oppositionspartiet PDP kritiserar hur den sittande regeringen skött ekonomin och vill stoppa våldet i södra Nigeria. Arkivbild.

Ekonomi och amnesti stötestenar i Nigeriaval

Det kan bli jämnt mellan huvudkandidaterna i presidentvalet i Nigeria. Inför valet ligger fokus på ekonomin och kampen mot den utbredda korruptionen – men också förhandlingar och amnestier för att stoppa våldet i södra landet.

ANNONS
|

Landets valkommission meddelade bara några timmar innan vallokalerna skulle öppna förra helgen att den beslutat att skjuta upp valet. Som skäl angavs problem med logistik och distribution av valmaterial. Kommissionen beslutade att valet i stället ska hållas på lördag.

Huvudkandidaterna är den sittande presidenten Muhammadu Buhari från regeringspartiet APC och oppositionens Atiku Abubakar, som företräder oppositionspartiet PDP.

Hyllar sig själv

Buhari, som tillträdde presidentposten 2015, valspurtade genom att via sin talesperson förmedla ett uttalande där han hyllade sina egna ekonomiska reformer. Nigerias tillväxt på 2,4 procent det sista kvartalet 2018 är ett viktigt "skäl att jubla", står det bland annat i uttalandet där flera exempel på ekonomisk uppgång räknas upp.

ANNONS

"De som inte ser något gott i sådant som de själva inte initierat, de duperar nigerianerna att tro ingenting bra händer på den ekonomiska fronten", konstateras i uttalandet.

Men det råder delade meningar om hur Buhari hanterat den ekonomiska utvecklingen.

Kritiserar ekonomisk politik

Abubakar är en av dem som kritiserar hur den sittande regeringen skött ekonomin. Han lovar fler jobb, privatisering av det statliga oljebolaget och att få ekonomin att växa till det dubbla till 2025.

Abubakar förklarade dessutom under torsdagen att han avser att fortsätta med den så kallade Nigerdeltaamnestin i södra Nigeria om han blir vald. Amnestin inleddes 2009 för att för att få stopp på oroligheterna i det oljerika området, genom att med hjälp ekonomiska avtal med lokala miliser få de många väpnade angreppen och kidnappningar av utländska oljearbetare att minska.

Det råder ett stort missnöje bland den fattiga delen av lokalbefolkningen i deltaregionen eftersom de anser att de missgynnas i fördelningen av de stora oljeintäkterna.

Buhari försökte sätta stopp för amnestiprogrammet i början av sin mandatperiod – något som ledde till att våldet i regionen ökade.

TT-Reuters

Fakta: Atiku Abubakar

Muslim. Föddes 1946 i delstaten Adamawa i norra Nigeria.

Mycket rik. Delägare i ett internationellt oljebolag med över 10000 anställda som grundades i Lagos i södra delen av landet.

Företräder People's democratic party (PDP).

Har varit vicepresident i Nigeria under två mandatperioder. Han ansvarade då bland annat för översynen av privatiseringar av statliga företag.

Har anklagats för korruption, men aldrig ställts inför rätta. Han kallar anklagelserna politiskt motiverade, och reste nyligen till USA vilket tolkats som att han ville bevisa att han inte är efterlyst där för korruptionsbrott.

Beskriver sig själv som filantrop. Han har bland annat grundat högskolan American University, som har erbjudit utbildning till de så kallade Chibok-flickorna, som kidnappades av terrorrörelsen Boko Haram men senare släpptes efter förhandlingar.

Växte upp i en konservativ muslimsk familj som inte ville låta honom utbilda sig, något han dock trotsade. Efter examen arbetade han inom tullmyndigheten, för att sedan bli affärsman

Fick kontakter inom den politiska eliten under sin tid inom tullmyndigheten. Han gav sig in i politiken 1989 och har flera gånger ställt upp som presidentkandidat men utan att vinna.

Har fyra fruar och 28 barn.

Källa: BBC

Fakta: Muhammadu Buhari

Muslim. Den 76-årige general Muhammadu Buhari styrde landet med hårda nypor efter en militärkupp i mitten av 1980-talet, men vann presidentvalet 2015 på demokratisk väg. Det var fjärde gången Buhari kandiderade till president.

Han vann mot sittande presidenten Goodluck Jonathan, den första valsegern för en oppositionskandidat där makten lämnades över frivilligt i landets historia.

Han representerar koalitionen All progressives Congress (APC), som framför allt gick till val på att bekämpa den utbredda korruptionen i landet. Buhari har också lovat att utrota terrorrörelsen Boko Haram, det har dock inte lyckats även om gruppen har stävjats. Boko Haram genomför fortfarande regelbundet väpnade attacker.

En annan fråga som Buhari, liksom hans motkandidat, måste tackla vid en valseger är de blodiga strider mellan boskapsskötare och jordbrukare i landet. I fjol skördade konflikterna sex gånger fler dödsoffer än Boko Harams terrordåd.

Inför valet har presidentens hälsa ifrågasatts. Förra året genomgick han flera månader av medicinsk behandling i London, men för vilken diagnos han fick vård är inte känt.

Källor: Reuters, AFP med flera

ANNONS