Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Demonstrationer för Muhammad Mursi i Istanbul i tisdags.

Egyptiska medier tonar ned Mursis död

Han hölls isolerad i fängelset och nekades läkarvård. Egyptens förste demokratiskt valde president Muhammad Mursis plötsliga död, troligen orsakad av en hjärtattack, har chockat Egypten. Dödsfallet har skapat rubriker världen över, men i de hårt statskontrollerade egyptiska medierna är rapporteringen som en bisats.

En enda egyptisk tidning lade nyheten om Muhammed Mursis dramatiska död på sin förstasida på tisdagen, enligt en kartläggning som den egyptiska onlinesajten Mada Masr har gjort.

Andra tidningar teg helt och hållet om händelsen, eller förpassade nyheten till de sidor i tidningen som vanligtvis rapporterar om brott och straff, enligt Mada Masr.

Artiklarna var förbluffande lika – alla på totalt 42 ord.

- Det är väldigt låg bevakning. Medierna nämner inte ens vem han var, att han har varit president och blev störtad. Det verkar som att alla medier har fått en mall och publicerat därefter, säger en egyptisk journalist som TT har talat med.

Av rädsla för repressalier vill journalisten inte uppge sitt namn.

Kräver utredning

Det var från sin inglasade bur i domstolen i Kairo som Muhammad Mursi fick tillstånd att tilltala rätten under en domstolsförhandling. Det gjorde han i fem minuter – och föll sedan ihop på golvet.

Den 67-årige ledaren för den numer terrorstämplade rörelsen Muslimska brödraskapet i Egypten, som drygt ett år efter att han valts till president 2012 störtades av militären och åtalades för bland annat spioneri och mord, förklarades inom kort död på sjukhuset.

I nästan sex år satt Mursi nära totalt isolerad i Torafängelset i Kairo. Han fick bara träffa sin familj tre gånger, och förvägrades tillräcklig sjukvård trots sin dåliga hälsa, enligt Amnesty International.

Amnesty och Human Rights Watch – liksom FN – kräver nu en oberoende utredning av Mursis död. Egyptens utrikesdepartement tillbakavisar kraven, och hävdar att de utgör ett "medvetet försök att politisera en naturlig död".

"Blev mördad"

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger vid ett möte Istanbul att Mursi "inte dog, han blev mördad". Erdogan ska via den islamska samarbetsorganisationen OIC försöka få den egyptiska regeringen lagförd internationellt för dödsfallet.

Och i skarp konstrast till de egyptiska medierna, bubblar indignationen på sociala medier.

Tv-profilen Moataz Matar, som leder ett program på den oppositionella tv-kanalen al-Sharq med säte i Turkiet, har på Twitter aviserat en "dag av ilska".

"Gör onsdag den 19 juni 2019 till en officiell dag av ilska, sedan Arabrepubliken Egyptens legitima president lämnat oss", skriver Matar på sitt Twitterkonto, som följs av över en miljon människor.

Han avslutar med taggen "Sisi dödade Mursi" – en anklagelse riktad direkt mot Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi.

Hård kontroll

Det fria ordet har alltmer hamnat under lupp i Egypten under al-Sisis styre. Bakom skydd av omfattande antiterrorlagar har regimens långa arm rättfärdigat blockeringen av hundratals webbsidor, enligt organisationen AFTE, skriver al-Jazira.

Flertalet bloggare, journalister och aktivister har fängslats.

Bland de som vågar kritisera regimen i sviterna av Mursis död lever många i utlandet, som Moataz Matar, säger den egyptiska journalisten.

- Vi lider en akut brist på trovärdiga källor i Egypten just nu. Vi har bara några få aktivister och frivilligorganisationer kvar. Några av dem vågar kritisera bristen på medicinsk vård i fängelserna, säger hon.