Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sunnimuslimernas andlige ledare i Egypten Ahmed al-Tayeb fördömer sexuella trakasserier. Arkivbild.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Egyptisk ledare fördömer sextrakasserier

Sunnimuslimernas andlige ledare i Egypten Ahmed al-Tayeb fördömer dem som trakasserar kvinnor. I ett uttalande säger al-Tayeb att alla former av sextrakasserier är förbjudna handlingar och "avvikande beteende".

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Uttalandet kommer nästan två månader efter att en libanesisk turist dömts till åtta års fängelse för att ha lagt upp en video om att hon blivit sexuellt trakasserad på gatan i Kairo.

Enligt experter på kvinnors rättigheter har situationen i staden försämrats för kvinnor sedan den arabiska våren 2011 och upproren mot den tidigare diktatorn Hosni Mubarak. I fjol utsågs Kairo till den farligaste megastaden för kvinnor och 60 procent av den kvinnliga befolkningen säger sig ha utsatts för någon form av trakasserier, enligt en FN-rapport.

I uttalandet säger al-Tayeb även att det inte går att rättfärdiga sexuella trakasserier för att kvinnan betett sig eller klätt sig på ett visst sätt.

"Det är ett missförstånd. Sexuella trakasserier mot en kvinna är ett angrepp på kvinnan och hennes frihet och värdighet", skriver han.