Anhängare till Egyptens avsatte president Muhammad Mursi protesterar på Rabaa-torget, dagen innan säkerhetsstyrkor stormade demonstrationen i augusti 2013. Arkivbild.
Anhängare till Egyptens avsatte president Muhammad Mursi protesterar på Rabaa-torget, dagen innan säkerhetsstyrkor stormade demonstrationen i augusti 2013. Arkivbild.

Egyptisk domstol dömer 75 till döden

En egyptisk domstol har dömt 75 personer till döden och över 600 till fängelse för inblandning i de blodiga protesterna 2013 då mer än 800 människor dödades. Amnesty kallar lördagens domar "skamliga".

ANNONS
|

Efter att den egyptiska militären 2013 störtade landets president Muhammad Mursi från Muslimska brödraskapet protesterade hans anhängare i en rad massdemonstrationer med krav på att han skulle återinsättas. Det nya styret svarade med brutala medel.

När säkerhetsstyrkor den 14 augusti det året valde att gå in på det ockuperade Rabaa-torget dödades över 800 människor inom loppet av några timmar, enligt människorättsgrupper. Beslutet fattades av landets militärledning under dåvarande befälhavaren Abd al-Fattah al-Sisi – Egyptens nuvarande president.

Välkänd fotograf

Nu har egyptisk domstol dömt 75 personer till döden genom hängning för inblandning i protesten. Enligt åklagarsidan, som företräder den egyptiska regeringen, var flera av demonstranterna beväpnade. Åtta personer ur säkerhetsstyrkorna dödades i samband med protesten, men inledningsvis rapporterades minst 40 poliser ha dödats.

ANNONS

Bland de dömda finns flera högt uppsatta ledare inom Muslimska brödraskapet, bland dem Isam al-Iryan och Muhammad al-Beltagi.

Ytterligare över 600 personer har dömts till fängelse, från fem år till livstid.

De dömda stod åtalade bland annat för mord, uppvigling, vandalisering och organisering av olagliga protester.

En välkänd egyptisk fotograf Mahmoud Abu Zeid, en av Amnesty Internationals samvetsfångar, döms till fängelse i fem år. Abu Zeid, som går under namnet "Shawkan" greps på torget och stod åtalad för mord och medlemskap i en terrororganisation. Hans advokat har hela tiden hävdat att han enbart gjort sitt arbete.

Ingen ur säkerhetsstyrkorna

Av de 75 dödsdömda, dömdes 31 personer i sin frånvaro.

Amnesty International har kallat massrättegången, som bara är en av flera, och lördagens domar för "skamliga" och "ett hån mot rättvisa".

Så sent som i augusti i år, kritiserade Human Rights Watch Egypten för att ingen ansvarig ur säkerhetsstyrkorna eller bland beslutsfattare fått stå till svars för händelserna vid torget.

"Fem år efter Rabaa-massakern har den enda reaktionen från myndigheterna varit att försöka hålla de ansvariga för dessa brott undan rättvisan" konstaterade organisationens Mellanösternchef Sarah Leah Whitson då i ett uttalande.

TT-Reuters

Fakta: Egypten

2011 avgick envåldshärskaren Hosni Mubarak efter folkliga protester och ersattes tillfälligt av en militärjunta. I valet 2012 valdes Muslimska brödraskapets kandidat Muhammad Mursi till president. Han avsattes av militären i juni 2013, efter omfattande protester mot hans styre.

I juni 2014 valdes arméchefen Abd al-Fattah al-Sisi till president med 96,9 procent av rösterna. Han lovade säkerhet och ekonomisk stabilitet – något som var mycket efterfrågat av egyptierna eftersom ekonomin bromsat in på grund av oroligheterna som inleddes 2011.

I mars i år omvaldes al-Sisi, enligt de officiella siffrorna med 97 procent av rösterna från de 41 procent som deltog i valet.

ANNONS