Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Muhammad Mursi vid ett annat domstolsframträdande, bakom galler, i juni 2015. Arkivbild.

Egyptens ex-president Muhammad Mursi död

Egyptens tidigare president Muhammad Mursi har avlidit i samband med ett domstolsframträdande, rapporterar statlig egyptisk tv. Den 67-årige Mursi ska ha tappat medvetandet efter en förhandling och avlidit kort därpå.

- Han talade inför domaren i 20 minuter och blev sedan väldigt uppspelt och svimmade. Han fördes snabbt till sjukhus där han senare avled, säger en källa inom rättsväsendet till AFP.

Också den statliga tidningen Al-Ahram rapporterar om dödsfallet.

Muhammad Mursi tillhörde Muslimska brödraskapet och valdes till president 2012. Detta sedan den mångårige diktatorn Hosni Mubarak avsatts och islamistpartier gått framåt.

Långa fängelsestraff

Sommaren 2013 avsattes han dock av militären efter att omfattande protester blossat upp även mot honom och reformer han skyndat igenom som gav honom större makt.

I ett uttalande skriver Muslimska brödraskapet att dödsfallet är ett "fullfjädrat mord". Organisationen manar också till prostester vid egyptiska beskickningar utomlands och till att sluta upp i massor till begravningen.

Källor inom säkerhetsorganen uppger att inrikesdepartementet har beordrat skärpt beredskap, inte minst i Mursis hemprovins Sharqiyya dit ex-presidentens kropp väntas bli förd för att begravas.

Under landets nye ledare Abd al-Fattah al-Sisi, som var försvarsminister i Mursis regering, har ex-presidenten och många anhängare till Muslimska Brödraskapet dömts. Tusentals har fängslats och många har fått dödsstraff.

2015 dömdes också Mursi till döden. Domen drogs senare tillbaka, men Mursi avtjänade långa fängelsestraff efter flera andra domar, som bland annat hade med spioneri och med dödandet av demonstranter 2012 att göra.

Klagar på behandlingen

Mursis advokat, Abd al-Menem Abd al-Maqsood, klagar på den medicinska behandlingen den fängslade ex-presidenten fick.

- Vi har lämnat in flera begäranden om behandling. Några har accepterats, andra inte, säger advokaten.

Enligt Sarah Leah Whitson, chef för Mellanöstern- och Nordafrikafrågor i människorättsorganet Human Rights Watch (HRW), höll organisationen på att färdigställa en rapport om Mursis hälsa när nyheten om hans död kom. Ex-presidenten led bland annat av typ 2-diabetes och en leversjukdom.

"Det är hemskt men HELT förutsägbart med tanke på regeringens underlåtelse att ge honom tillräcklig sjukvård, och än mindre familjebesök", skriver hon på Twitter.

Har terrorstämplats

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hyllar sin allierade Mursi i ett uttalande och beskriver honom som en martyr.

Qatar har gett starkt stöd till Muslimska brödraskapet. Landets emir, Tamim bin Hamad Al Thani, beklagar hans död på Twitter.

Muslimska brödraskapet grundades på 1920-talet och har anhängare över stora delar av Mellanöstern. Rörelsen terrorstämplades i Egypten 2013 sedan al-Sisi tagit över.

I april klargjorde Vita huset, efter ett besök av al-Sisi, att USA:s president Donald Trump överväger att utfärda en order om att terrorstämpla Muslimska brödraskapet.

Rättad: I en tidigare version fanns en oriktig stavning på Mursis förnamn.