Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir meddelar att blockade mot Qatar står fast. Arkivbild.
Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir meddelar att blockade mot Qatar står fast. Arkivbild.

Egypten: Qatar inser ej situationens allvar

Bojkotten mot Qatar kommer fortsätta. Det slår Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir fast efter ett möte med kolleger i Kairo. De fyra stater som bojkottar emiratet ska mötas igen i Bahrain nästa vecka.

ANNONS
|

- Bojkotten kommer att fortsätta.

Det var beskedet från Saudiarabiens utrikesminister Adel al-Jubeir efter att överläggningar med kolleger från Förenade arabemiraten, Egypten och Bahrain.

Utrikesministrarna möttes i Kairo för att diskutera Qatars svar på de 13 krav länderna ställt för att häva blockaden mot emiratet. Och domen blev hård. Enligt Egyptens utrikesminister Sameh Shukri innehöll svaret ingen "förändring av den politik Qatar bedriver". Sameh Shukri tillade också att Qatar svar "reflekterar ett misslyckande att inse situationens allvar".

ANNONS

Det exakta innehållet i Qatars svar, som överlämnades via medlaren Kuwait, är inte känt. Qatar har tidigare avvisat en lista med 13 krav, däribland att landet ska klippa banden till Saudiarabiens regionala rival Iran samt stänga ned mediebolaget al-Jazira.

"Avsluta belägringen"

Parallellt med mötet i Kairo gick Qatars utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani till angrepp mot Saudiarabien och Förenade arabemiraten som han menar är drivande i åtgärderna mot landet.

- De kräver att vi ger upp vår självständighet för att avsluta belägringen, sade al-Thani under ett besök hos tankesmedjan Chatham House i London

Förenade arabemiratens utrikesminister Abdullah bin Zayed al-Nahyan anklagade efter mötet Qatar för att enbart vara intresserat av "förstörelse, uppvigling, extremism och terrorism". Men om de hårda orden var många så var detaljerna om framtiden färre. De blockerande ländernas utrikesministrar ska mötas i Bahrain nästa vecka för vidare överläggningar.

Turkiet uttalar stöd

Samtidigt upprepade Turkiet, som har soldater stationerade i landet, sitt stöd för Qatar. President Recep Tayyip Erdogan menade att kraven på Qatar inte är "acceptabla under några omständigheter".

Även USA har en större militärbas i Qatar. President Donald Trump, som i en tweet strax efter att krisen utbröt tycktes stödja beslutet att isolera Qatar, uppmanade på onsdagen parterna att föra "konstruktiva förhandlingar".

ANNONS
TT-AFP

Qatarkrisen

Den 5 juni bröt Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Egypten de diplomatiska förbindelserna med Qatar. Flygtrafik till och från Qatar ställdes in och Saudiarabien stängde gränsen mot landet.

Länderna anklagar Qatar för att stöda extremism, bland annat för dess stöd till Hamas i Gaza och Muslimska brödraskapet i Egypten.

Länderna har ställt 13 krav för att häva blockaden mot Qatar, däribland att landet avbryter sina diplomatiska förbindelser med Saudiarabiens ärkerival Iran samt stänger ned mediebolaget al-Jazira.

Qatar, världens per capita rikaste land, har sagt att "ladorna är fulla" och att emiratet är väl rustat att stå emot blockaden.

Såväl USA som Turkiet har militärbaser i Qatar.

ANNONS