Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild.
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz. Arkivbild. Bild: Ronald Zak/AP/TT

Efter Wiendåd: Kurz till storms mot islamism

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) manar till kamp mot islamism efter terrordådet i Wien förra veckan.

ANNONS

I en intervju med SVT:s Agenda säger Kurz att terrorismen är ett resultat av ett tankegods som breder ut sig i Österrike och på andra håll i Europa.

– Det gäller att med största beslutsamhet bekämpa terrorismen och den bakomliggande idén, det vill säga politisk islam. Islamism.

"Gift i samhället"

Kurz varnar också för "överdriven politisk korrekthet" och säger att det inte handlar om en konflikt mellan kristna och muslimer, eller österrikare och invandrare. I stället uppmanar han alla likasinnade att ansluta sig till kampen mot islamismen, som han beskriver som "ett gift i samhället".

– När unga människor förleds, när man underblåser hat mot vår demokrati, mot vår rättsstat och mot jämställdhet mellan män och kvinnor, mot lika rättigheter för homosexuella, mot det judiska livet och mycket annat... Sprider man den sortens hat kommer det alltid att finnas personer som omsätter detta hat i handling, säger han.

ANNONS

Macron på samma spår

Budskapet är inte nytt – den österrikiske kanslern har i flera år drivit samma linje. Som integrationsminister förbjöd han 2015 utländsk finansiering av religiösa grupper. Efter sitt tillträde som förbundskansler stängde han 2018 flera moskéer och utvisade ett antal imamer, något som försurade relationerna med Turkiet.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron har i ljuset av en lång rad dödliga islamistdåd flaggat för hårdare tag mot vad han kallar "islamistisk separatism". Under tisdagen ska de två, tillsammans med Tysklands förbundskansler Angela Merkel och EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel, diskutera ett europeiskt initiativ mot islamistisk extremism vid en telefonkonferens, enligt källor i Merkels parti CDU.

Pontus Ahlkvist/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS