Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En skogsbrand vid Winter Hill nära Bolton i England. Arkivbild.

Efter torkan: Bränder i flera länder i Europa

Det är inte bara Sverige som brinner med anledning av torkan. Även i flera andra europeiska länder härjar bränder okontrollerat.

Norge

Södra Norge har under de senaste två veckorna haft 350 bränder, rapporterar norska radio- och tv-bolaget NRK. På Osterøy i Hordaland har brandmanskap under lördagen haft svårt att släcka en skogsbrand även med hjälp av helikopter.

Det finns fortfarande en stor risk för att fler bränder startar, enligt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norges motsvarighet till svenska Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Landets allvarligaste brand pågår vid Vermundsjøen i Hedmark, men där uppges läget vara under kontroll.

Danmark

I Danmark har man stängt turistön Æbelø med anledning av torkan, rapporterar radio- och tv-bolaget DR. Detta eftersom det skulle vara besvärligt för räddningstjänsten att ta sig dit om det skulle börja brinna på ön.

Finland

En skogsbrand har spritt sig in i nordöstra Finland från ryska sidan vid gränsövergången Raja-Jooseppi. Branden har kunnat begränsas till ett par hektar men folk uppmanas att för säkerhets skull inte uppehålla sig i den nationalpark vid gränsen som är uppkallad efter förre presidenten Urho Kekkonen. Även vid Salla öster om Rovaniemi hotar bränder på ryska sidan att utvidgas.

Redan i början av sommaren gick man ut med varningar för skogsbränder i Finland och införde eldningsförbud i flera områden. Tack vare regn har situationen blivit lättare. Den största skogsbranden, i Pyhäranta, är omkring 70 hektar stor och har lett till att ett 20-tal byggnader utrymts, enligt Svenska Yle.

Lettland

I Lettland utfärdades ett nationellt katastroftillstånd för jordbrukssektorn på grund av torkan i juni. Landet har dessutom begärt tidigare stödutbetalningar från EU till bönderna.

En by i västra Lettland har fått evakueras sedan en stor löpeld närmat sig, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Brandmän arbetar fortfarande med att släcka den. Frivilliga, inklusive lokala bönder som transporterat vatten i sina traktorer genom skogen, har hjälpt till med släckningsarbetet.

Tyskland

Även bönder i Tyskland, som drabbades av en torka i maj och juni, upplever svåra tider. Jordbruksproducenter i landet har varnat för att årets skörd kommer att minska med mellan 20 och 50 procent, enligt AFP.

I delstaten Sachsen-Anhalt i östra Tyskland har en brand förstört cirka 80 hektar skog.

Storbritannien

I Saddleworth Moor i nordvästra England har det brunnit i tre veckor. Polisen misstänker att branden har anlagts. I torsdags kunde den släckas.