Efter sex månader – coronakrisen fördjupas

Efter drygt sex månader har pandemin fäste på fem kontinenter. I flera länder ökar antalet drabbade med oroande hastighet. Världshälsoorganisationen WHO varnar för utvecklingen.
– Vi kommer att få leva med det här länge, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson.

ANNONS
|

Sedan utbrottet i Kina vid årsskiftet har över 13 miljoner fall av covid-19 rapporterats till WHO. De senaste tre veckorna är det över en miljon fall i veckan. En majoritet av de smittade upplever milda symptom medan cirka 20 procent blir allvarligare sjuka. Omkring 573 000 människor har dött till följd av viruset, enligt WHO.

Enligt organisationens chef Tedros Adganom Ghebreyesus riskerar läget att förvärras ytterligare om beredskapen sänks, tillräckliga skyddsåtgärder inte vidmakthålls och samhällen öppnas för fort.

– Ingen går säker även om länder har berörts olika hårt, uppger WHO:s talesman Tarik Jasarevic för GP.

Han konstaterar att länder som klarade kulmen av det första utbrottet och lättade på restriktionerna nu kämpar med nya toppar och ett accelererande och farligt antal fall som fyller sjukhusens vårdavdelningar särskilt i delar av Nord- och Sydamerika, Asien och Afrika.

ANNONS

– Varje dag ser vi fler infekterade och avlidna människor på många platser, enligt Tarik Jasarevic.

Pandemins epicentrum

Epicentrum för pandemin är i Nord- och Sydamerika, där fler än 50 procent av alla covid-19-fall har registrerats. En snabb utbredning av smittan sker framför allt i USA, Brasilien och Indien, som är de svårast drabbade länderna just nu. Läget är enligt WHO särskilt allvarligt även i Chile, Colombia, Mexiko, Peru, Bangladesh, Pakistan, Sydafrika och Saudiarabien.

Nästan 80 procent av alla fall har rapporterats från bara tio länder, enligt Tarik Jasarevic som refererar till ett uttalande av WHO-chefen:

– Om regeringar inte klart kommunicerar med sina medborgare och har en omfattande strategi fokuserad på att förhindra överföring av smitta och rädda liv, om befolkningar inte följer de grundläggande hälsoprinciperna om fysisk distansering, handtvätt, bära masker, etiketter vid hosta och stannar hemma när de är sjuka, kommer pandemin att bli värre, värre och värre.

Vad experterna vet så långt kan smitta spridas i alla miljöer, inklusive i hetta och fukt. Kyla och snö anses inte döda det här viruset. Men mer forskning behövs för att se om väder, UV-strålning och luftföroreningar påverkar utvecklingen av sjukdomen, särskilt de allvarligare formerna som kräver intensivvård. Klart är dock, enligt WHO, att smittoriskerna påverkas i hög grad av individuellt beteende och kollektivt ansvar.

ANNONS

Oavsett var ett land ligger på den epidemiska kurvan är det inte för sent att vända utvecklingen, enligt WHO som anger att forskning pågår i nästan 60 länder om infektionen. Inget vaccin finns mot covid-19, men intensiv forskning pågår med över mer än 200 vaccinkandidater. Ett tiotal testas på människor. Enligt WHO kan ett framgångsrikt vaccin i gynnsamma fall vara framtaget i slutet av året och tillgängligt under 2021.

Men ett möjligt vaccin ger inga genvägar. Viruset är en gemensam fiende, som har tagit världen som gisslan och världen måste hålla för att tillsammans bekämpa och besegra det, enligt WHO. Tarik Jasarevic:

– Vi måste fokusera på de redskap vi har nu för att stoppa smittspridning och rädda liv. Det kommer inte att bli en återgång till det gamla normala under överskådlig framtid.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror att hösten och .vintern kommer att bli besvärliga.
Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson tror att hösten och .vintern kommer att bli besvärliga. Bild: Anders Wiklund/TT

”Hösten och vintern blir besvärliga”

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller med:

– Jag tror att hösten och vintern kan komma att bli besvärliga på många håll. Vi ska inte tro att vi är igenom det här. Det är min bestämda uppfattning, säger han till GP.

I Sverige har siffrorna sjunkit kraftigt både vad gäller allvarligt sjuka i covid-19 och dödsfallen.

– Det bedömer vi som en effekt av de åtgärder som vidtagits. Men vi har att beakta att det är ett svårhanterat virus. Det hoppar från plats till plats och risken för utbrott finns hela tiden. Pandemin kännetecknas av oberäknelighet. Vi måste ha beredskap för att det kan poppa upp väldigt snabbt på olika ställen.

ANNONS

Finns risken för en stor spridningen igen?

– Många talar om en andra våg. Det antyder att det skulle komma i stora vågor som sveper över kontinenten. Så har det inte varit. Men det finns stor risk för mer eller mindre stora utbrott. Lite beroende på hur länge de kan gå under radarn blir de olika stora. Det är därför vi hade så stora utbrott fram till i mars i Europa. Man var oförberedd och visste inte att det hade spridit sig till fler ställen än Italien. Nu är beredskapen en annan. Därför ser jag mer ett antal mindre utbrott i länder där man har beredskap. Sedan finns det ju stora delar av världen, som i Afrika och Sydamerika, där möjligheterna att vidta åtgärder är väldigt små och utbrotten kan bli större.

Många europeiska länder har inte haft någon större spridning. De har stängt ner snabbt och kanske trott att det haft haft en effekt.

– Men när de öppnar upp finns risken att de inte är på alerten och förstår att det här måste man hålla i. Det är långsiktighet som krävs, säger Johan Carlson och tillägger:

– Det viktigaste att tänka på är de saker som vi försöker predika om fysisk distansering, handtvätt och att isolering av personer i riskzonen. Vi ser i vårt land att vi kan få det att vända utan drakoniska åtgärder. Om länder ska klara av det här måste de landa i hållbara alternativ som befolkningen orkar med. Det är svårt att gå från en nedstängning, där man knappt har kunnat lämna sina lägenhet, till en situation där man säger att nu öppnar vi. Det blir ett slags champagnekorks-effekt där man tror att det här är över. Vi kommer att få leva med det här länge.

ANNONS

Pandemin finns på fem kontinenter:

Asien: Utbrottet skedde i Kina vid årsskiftet. I landet finns nu över 85 000 smittade och 4 600 döda. I Asien är det närmare 3 miljoner bekräftade fall och minst 70 000 döda. Värst är det i Indien med omkring 900 000 fall (23 000 döda), Iran 260 000 (13 000) och Pakistan drygt 250 000 (5 320). I flera länder och städer som Hongkong införs restriktioner. Bara mindre folksamlingar tillåts och ansiktsmask är obligatorisk.

Afrika: Hittills har över 611 000 fall rapporterats med drygt 13 000 döda. I särklass värst utsatt är Sydafrika med omkring 290 00 fall (omkring 4 200 döda). På nytt sker nedstängningar och alkoholförbud återinförs för att minska trycket mot sjukvården. Andra länder som sticker ut är Egypten med 83 000 fall av smitta (nästan 4 000 döda) och Nigeria 33 000 (744 döda).

Europa: Över 2, 6 miljoner fall är kända med nästan 200 000 döda. Ryssland har över 733 000 fall (omkring 11 500 döda), Storbritannien 290 000 (44 830), Spanien 256 00 (28 406). Sverige har 76 492 bekräftade fall och 5 572 avlidna. Medan lättnader görs för resor, handel och sammankomster återinförs på flera håll restriktioner med nedstängningar och krav på munskydd och tester för att avslöja smitta.

Latinamerika: Brasilien har cirka 1 890 000 bekräftade covid-19-fall med närmare 73 000 avlidna. I Peru finns över 330 000 smittade som är kända av hälsovårdsmyndigheterna (12 000 döda), i Chile omkring 317 000 (7 000 döda) och i Mexiko cirka 304 000 (35 500). I Karibien har Kuba, isolerat på grund av smitta och USA:s sanktioner och med en befolkning som är något större än Sveriges, 2 432 smittats och 87 avlidit.

Nordamerika: Inget land i världen är så hårt drabbat som USA med över 3,3 miljoner smittade och 135 000 döda. Återigen har smittspridningen ökat kraftigt i flertalet delstater, som folkrika Florida, Kalifornien och Texas, där nya nedstängningar och andra inskränkningar görs. Kanada har drygt 108 000 smittade med omkring 8 800 avlidna.

Källa: European Centre for Disease Prevention and Control och WHO

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS