Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Efter pandemiåret: 130 000 hushåll i hemlöshet

Trots regeringens förbud mot vräkningar uppskattas 130 000 hushåll i England ha blivit hemlösa under pandemiåret, skriver The Guardian.
– Hemlöshet är inte ett oundvikligt naturfenomen, det kan lösas om politikerna bestämmer sig för det, säger en talesperson för hyresgästorganisationen Acorn.

Minst 130 000 hushåll i England blev hemlösa under pandemin första år, trots regeringens förbud mot vräkning. Det visar data The Guardian tagit fram.

Det av regeringen införda vräkningsförbudet hjälpte en del människor, men gav inte alla människor fullt skydd.

LÄS MER: Krukväxt såld – för 160 000 kronor

– Förbudet stoppade inte tiotusentals från hemlöshet. Att inte längre kunna bo hos vänner eller familj, att man förlorade en privat hyresrätt och våld i nära relationer är de vanligaste orsakerna till hemlöshet, säger Shelters vd Polly Neate till The Guardian.

Offentliga dokument visar att hemlösheten i landet under pandemiåret ökade något mot året innan.

Totalt hanterade brittiska myndigheter 274 000 fall rörande olika typer av hemlöshetsstöd under året som gick. 106 000 fall rörde förebyggande åtgärder för hushåll som riskerade att hamna i hemlöshet.

Kritik mot regeringen: Hemlöshet ingen naturlag

Antalet fall steg kraftigt under förra årets tre sista månader. I grevskapet Cornwall skedde 44 procent av alla ansökningar om stöd under sista kvartalet. I staden Bath var siffran 64 procent.

När vräkningsförbudet nu är borttaget fruktar många en vräkningsvåg i landet.

LÄS MER: Diktatorns attack mot populära musikstilen: ”Ondskefull cancer”

En talesperson för hyresgästföreningen Acorn kräver politiska åtgärder.

– Regeringen måste börja ta det här på allvar. Hemlöshet är inte ett oundvikligt naturfenomen, det kan lösas om politikerna bestämmer sig för det.

En talesperson för regeringen kallar siffrorna ”helt spekulativa” och säger:

– Vi har vidtagit åtgärder som saknar motstycke för att skydda hyresgäster och stödja de som riskerar hemlöshet eller att sakna någonstans att sova under pandemin. Vi har satsat över 750 miljoner pund bara under detta året för att motverka hemlöshet och att människor inte har någonstans att sova, säger talespersonen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.