Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
De flesta husen längs stranden i Mexico Beach förstördes helt – men andra klarade sig rätt bra.

Efter Michael: "Man måste bygga bättre"

Antalet bekräftade dödsoffer i orkanen Michael stiger sakta, i takt med att räddningsstyrkor når förstörda områden i Florida. Den lilla staden Mexico Beach blir aldrig densamma igen, men katastrofmyndigheten Fema uppmanar boende att bygga bättre nästa gång.

Ovädret, som nu har dragit ut i Atlanten, tog drygt tio liv i Centralamerika, och antalet döda i USA är uppe i 17.

Offren i USA finns i fyra delstater; Florida, Georgia, North Carolina och Virginia. Men det är framför allt i kustsamhällen som Mexico Beach i Florida, där orkanen drog in när den var som starkast, man befarar fler döda.

- Jag tror vi får se det stiga, säger Brock Long vid Fema enligt nyhetsbyrån Reuters.

- Vi har fortfarande inte nått en del av de hårdast drabbade områdena.

Dubbla Gudrun

Orkanens öga nådde land nära Mexico Beach på eftermiddagen i onsdags lokal tid. Vindhastigheterna var då uppe i 70 meter i sekunden – mer än dubbelt så höga som i det i Sverige ökända ovädret Gudrun 2005.

På bilderna från staden syns hur många hus är helt utplånade, söndersmulade i småbitar av vinden och de flodvågor den piskade upp. Men en del byggnader ser å andra sidan ganska oskadda ut. Och Brock Long har en vädjan inför återuppbyggnaden.

- Det är ok att vilja bo vid stranden, eller uppe på ett berg där det ofta brinner, eller var som helst. Men man måste bygga bättre. Om vi ska återuppbygga här – gör det rätt.

Aldrig som förut

De boende som nu så sakteliga kommer tillbaka är dock osäkra på om staden någonsin återhämtar sig, när nu naturens makter har visat vad de är kapabla till i detta område.

- Jag tror aldrig den blir som förut, säger 64-årige Danny Sinclair till Reuters.

- Folk kommer helt enkelt att packa ihop och flytta.