Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Efter Köln: Jag går inte ut lika ofta

Frustration, ilska och empati – det är känslorna som pyr i den tyska luften. På en trappa i staden sitter sju män från Egypten, Libanon och Marocko. I händerna håller de papper och kartong med en text på tyska – en ursäkt till alla kvinnor och flickor som blev överfallna i Köln.

Ett rött tåg passerar bron över Rhen. På gallerstängslet intill hänger hundratusentals hänglås i alla dess former. Kärleksyttringar som förevigas av turisters kameror.

Några hundra meter bort har tåget anlänt till centralen som ligger strax intill Kölner-domen. På trappan ligger blommor och yttranden som refererar till nyårsnatten för 13 dagar sedan.

Där sitter också sju män från tre olika arabisktalande länder. De har bara varit i Tyskland några få månader men valt att offentligt visa sitt stöd för nyårsfirandets offer genom att hålla upp enkla plakat. Detta trots att immigranter de senaste dagarna både hotats och misshandlats.

– Vi förstod att en del tyskar började hata araber och därför vill vi visa att alla inte är onda och be om förlåtelse för vad våra landsmän har gjort, säger juristen Osama Elsayed från Egypten.

Men apoteksstudenten Perry Tagiran, 27 år, tycker att det är fel att be om ursäkt för hela nationer när det är några få som har begått brott. Samtidigt är hon kritisk till att ingen bryr sig när betydligt värre saker sker mot kvinnor på andra platser.

– Jag är född i Tyskland men har rötter i Irak och där är det mycket värre för kvinnor. Detta är nytt för Tyskland och jag är ledsen för vad som hände men min åsikt är att medierna drar det för långt.

Rädd är hon inte heller, men det är däremot den tre år yngre vännen Sofia Boucenna. Numera tar hon omvägar när hon möter män som hon tycker ser läskiga ut.

– Jag går inte ut lika ofta och efter det som hände på nyår bär jag med mig pepparspray, säger hon och tar fram en liten sprayflaska ur handväskan.

Stannar hemma oftare, gör även de nittonåriga tjejerna Mirijana Teeder och Lisa Henne. De säger att många kvinnor är ängsliga efter det som har hänt.

– Vi vill hjälpa människor men det är farligt för det inte går att avgöra vem som är snäll eller elak, säger Mirijana Teeder.

Lika välvilliga grundtankar har dock inte alla. Precis när de sju männen är på väg att gå kommer en rasande medelålders man upp på trappan. Han är aggressiv och ifrågasätter varje ord som Osama Elsayed säger.

En förbipasserande äldre man, Gerhard Heise, går emellan och bjuder de sju männen på kaffe på ett intilliggande kafé. På vägen dit passar han på att peka ut den aggressiva mannen för polisen som har bevakat platsen sedan nyårsafton.

– Den riktigt svåra utmaningen för Tyskland är att vända om idioter som honom 180 grader. De är inte intresserade av att respektera andra, de tänker bara utifrån sig själva, säger Gerhard Heise.

Han är imponerad över immigranternas initiativ och som den världsmedborgare han ser sig själv, känner han sig manad att hjälpa till.

– Vi är en planet och måste hitta ett sätta kommunicera och förstå varandra. De har satt upp en skylt och sagt: ”Vi ber om ursäkt”, och det är en bra sak som fler borde höra om.

Efter att Gerhard Heise ringt Kölns stadshus fick gruppen efter några timmar träffa borgmästarens presstalesman som berömde deras insats och han ställde dessutom upp på flera selfies.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.