Efter julrestriktionerna – nu öppnar Köpenhamn upp igen

Stängt, öppet, stängt och så öppet – igen. Danmark är återigen ett samhälle fritt från coronarestriktioner efter att ha tagit bort dem, tagit tillbaka dem och nu tagit bort dem igen på bara fem månader. En regnig och kall tisdagskväll öppnar nu Köpenhamns uteliv som vanligt igen.

ANNONS
|

Det blåser friskt på Köpenhamns större gator och det är några blöta plusgrader. Men redan under sen eftermiddag sitter det folk på uteserveringarna på Blågårdsgades barer. Alma Kirkegaard och Hannah Priest planerar att gå ut för en mer fartfylld kväll senare, men nu har de slagit sig ner för en cigg och ett glas.

Det känns bra att restriktionerna släpps i dag, menar Hannah.

– Men det är ju märkligt. Varför kunde de inte ha kvar reglerna om munskydd på till exempel bussen?

Hon är inte så orolig för sin egen skull, själv har hon varit sjuk i covid-19 men tillfrisknade snabbt från febern.

ANNONS

– Men jag tänker på de i riskgrupp, den äldre tanten på sätet bredvid mig.

Från restriktioner till öppet samhälle

Danmark har de senaste månaderna pendlat fram och tillbaka från stränga restriktioner, till att öppna upp helt och hållet.

Fredagen 10 september förra året fylldes gator och dansgolv av folk när landet tog bort alla coronaregler. Covid-19 ansågs inte längre vara en samhällsfarlig sjukdom och GP:s reporter på plats beskrev trycket på uteställena:

”Bland barerna i centrala Köpenhamn är borden fulla och folk står i kö för att få en plats.”

– Det har varit galet, säger en barmanager.

I slutet av november kom bakslaget.

Omikron, mutationen som först upptäcktes i Botswana, orsakade stor smittspridning i flera europeiska länder. Danmark drabbades hårt. Strax innan jul kom coronarestriktionerna tillbaka och präglade jul, nyår och januari månad. Spelhallar, kasinon och nöjesparker skulle hålla stängt, liksom lokaler för konferens, mässor och fest. Biografer, teatrar och museer. Vaccinpasset återinfördes.

Drygt en månad senare vände det. Ännu en gång ansågs inte covid-19 vara en samhällsfarlig sjukdom längre och tisdagen 1 februari slopades alla restriktioner – igen. Det bekräftade statsminister Mette Fredriksen på en presskonferens förra veckan.

Besökare på restauranger och klubbar behöver varken visa att de är vaccinerade eller testade och det finns inga regler kring när de måste sluta servera alkohol eller stänga portarna. Man behöver inget munskydd och kulturlivet kan öppna som vanligt igen.

ANNONS

LÄS MER:Danmark slopar alla restriktioner

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS