Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Det första fallet av malaria konstaterades i ett av de läger där de som förlorat sina hem i jordskalven sökte skydd. Bilden är från 8 augusti.

Efter jordskalvet: Malariautbrott på turistön

Över hundra personer, varav flera småbarn, har smittats av malaria i spåren av de svåra jordskalven på den indonesiska ön Lombok. Myndigheterna har nu utlyst nödläge i området. Ännu är över 100 000 människor hemlösa.

Malariautbrottet skedde på turistön Lomboks västra del, skriver den indonesiska tidningen Jakarta Post. Hittills har 128 människor rapporterats smittade, däribland en gravid kvinna och två småbarn. Myndigheterna på ön har utlyst nödläge, vilket gör att de kan få extra hjälp från provinsens myndigheter.

Vi kan inte hantera det här på egen hand, säger Fauzan Khalid, lokal ledare på västra Lombok, till Jakarta Post.

Det första fallet av malaria upptäcktes i augusti i ett av lägren för dem som förlorat sitt hem i de kraftiga jordskalven som skakade ön den 29 juli och den 5 augusti. Tusentals skadades i skalven och i slutet av augusti var siffran över antalet döda uppe i 555 människor, enligt nyhetsbyrån AFP. Över 50 000 hus förstördes, och ännu är över 100 000 människor hemlösa.

Lombok beräknas nu behöva motsvarande över två miljoner kronor för att hantera utbrottet av malaria, skriver Jakarta Post och hänvisar till lokala myndigheter.