Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Efter höga smittspridningen – nu stänger 20-miljonersstaden New Delhi ned

Efter en stadigt ökande smittspridning går 20-miljonersstaden New Delhi in i en veckolång lockdown.
Med färre än 100 tillgängliga intensivvårdsplatser i staden beskrivs läget som akut.
– Om vi inte stänger ned nu har vi en än större katastrof framför oss, sa Delhis högste minister Arvind Kejriwal i ett tv-sänt tal på måndagen, enligt Channel News Asia.

I Indien ökar smittspridningen av coronaviruset kraftigt. I huvudstaden New Delhi rapporteras om cirka 25 000 fall dagligen och sjukvården är hårt ansatt.

I helgen inleddes därför ett nattligt utegångsförbud i huvudstaden. På måndagen utvidgades detta till en veckolång lockdown som gäller dygnet runt i staden med drygt 20 miljoner invånare.

– Vi har stor brist på sjukhussängar, syrgas och mediciner som remdesivir, sa Arvind Kejriwal, högste ansvarig minister i delstaten Delhi när han offentliggjorde den nya nedstängningen, enligt Times of India.

Enligt Kejriwal ska 20-miljonersstaden i dagsläget ha färre än 100 intensivvårdsplaster tillgängliga.

Bröllop och begravningar tillåts

I princip all offentlig och kommersiell verksamhet är stängd: bland annat restauranger, shoppingcenter, biografer, teatrar, gym och offentliga parker. De flesta former av offentliga sammankomster är också förbjudna.

Dock får man vara upp till 50 personer på bröllop och 20 personer på begravningar. Nationella och internationella idrottsevenemang utan publik tillåts också.

LÄS MER: Flera städer i lockdown – efter ett enda coronafall på Fiji

Dessutom hålls samhällskritiska verksamheter som polis, räddningstjänst, sjukvård och kollektivtrafik öppen.

Vilka som får resa anges också i de nya restriktioner. Det handlar bland annat människor som ska testa sig för eller vaccinera sig mot coronaviruset, sjukvårdspersonal, patienter och journalister.

Ministern: En större katastrof kan vänta

Beslutet att stänga ned staden har också fått kritik, bland annat då det anses slå hårdast mot fattiga som nu får svårare att försörja sig. Många människor, särskilt migrantarbetare, håller nu på att lämna staden. Men enligt minister Arvid Kejriwal är en ny lockdown en absolut nödvändighet.

– Om vi inte stänger ned nu har vi en än större katastrof framför oss, sa Arvind Kejriwal i ett tv-sänt tal på måndagen, enligt Channel News Asia.

Indien har sedan pandemin startade rapporterat över 15 miljoner smittofall och 181 000 dödsfall. I realiteten beräknas talen vara högre med tanke på Indiens begränsade möjligheter till fullskalig testning. I landet bor 1,4 miljarder människor.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.