Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter explosionen – Libanons regering avgår

Knappt en vecka efter explosionerna som krävt över 150 människoliv i Beirut avgår nu den libanesiska regeringen. I ett direktsänt tal till nationen från premiärministern Hassan Diab lägger han skulden på en ”inhemsk korruption”.
– I dag följer vi folkets vilja och dess krav på att de ansvariga för detta brott ställs inför rätta, säger han i talet.

Flera dagar i följd har Beiruts gator varit föremål för kravaller och protester i kölvattnet av den förödande explosionen. Protesterna har krävt den sittande regeringens avgång – något som idag blivit ett faktum.

I ett direktsänt tal till nationen meddelade landets premiärminister Hassan Diab regeringens avgång under måndagen. Libanons president Michel Aoun har godtagit avgången men bett regeringen att sitta kvar under en övergångsperiod fram tills att en ny regering kan bildas.

Hassan Diab, som mellan 2011 och 2014 själv var utbildningsminister, anklagade samtidigt företrädare och oppositionen, som han beskriver som ”landets korrupta elit”, för maktmissbruk. Detta menar han ligger bakom det faktum att stora mängder ammoniumnitrat lagrats i Beiruts hamn i flera år.

– I ljuset av denna sanning meddelar jag i dag att regeringen avgår, sa Hassan Diab i talet.

Ryktet om beskedet har spridits de senaste dagarna och accentuerats av flera ministrars avgång. Under måndagen deklarerade både finansminister Ghazi Wazni och justitieminister Marie Claude Najem att de skulle avgå från sina poster.

Både hälsoministern Hamad Hasan och idrottsministern Vartine Ohanian varslade under måndagen om att beskedet om regeringens avgång skulle komma.

LÄS MER: Kravaller, tårgas och stormning i oroligt Beirut

Libaneser tveksamma till förbättring

Demonstranterna på Martyrtorget i Beirut fortsatte trots beskedet om regeringens avgång.

– Det spelar ingen roll om noll eller alla ministrar avgår, alla ska bort. Libanon kan inte fortsätta med de här politikerna eller deras släktingar, vi behöver en helt ny ledning, säger Fouad al-Khoury, som med en handfull vänner svetsar plåt som de ska resa som skydd för Rafik Hariri-moskén till DN.

De senaste dagarnas regeringskritiska protester har varit de största sedan i oktober då den politiska eliten i Libanon anklagades för att exploatera statliga resurser för egen vinning. Höstens höjda röster mot regeringen har fått ny fart i samband med explosionerna som den 4 augusti skördade över 150 människoliv.

President Michel Aoun har tidigare uppgett att explosiva ämnen lagrats på ett osäkert sätt i hamnen under flera år samt att en utredning av händelsen inletts.

LÄS MER: Jätteexplosion i Beirut – se bilderna

LÄS MER: Bombexperten: ”En av de större olyckorna”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.