Efter ett decennium av krig – pressen ökar på Assads fru

Storbritannien inför sanktioner mot kretsen kring Syriens diktator Bashar al-Assad. Hans hustru riskerar att förlora sitt brittiska medborgarskap. Orsaken är anklagelser om misstänkt främjande av krigsbrott.

ANNONS
|

Under tio år har väst gjort precisionsangrepp mot militära mål, stött regimkritiska rebeller och infört sanktioner. Men Bashar al-Assad sitter kvar till synes oberörd med hjälp av framför allt Ryssland. President Vladimir Putin råder över hans öde och har initiativet för att hitta en lösning, inte FN.

Men Syrien är splittrat och ekonomin i akut kris. Värdet av valutan urholkas snabbt och missnöjet växer bland medborgarna mot en ohållbar och för många rent desperat situation i vardagen. Samtidigt kryper rättvisan närmare presidenten själv och hans lojalaste omgivning oavsett var propagandan och självsäkerheten framför kamerorna vittnar om.

LÄS MER:Sanktioner införs mot allierade till al-Assad

Riktar sanktioner mot regimen

Den brittiska regeringen har meddelat att en ny omgång riktade sanktioner mot Assad-regimen, inklusive nära allierade till honom, införs. Reseförbud gäller och ekonomiska tillgångar fryses för utrikesminister Faisal Miqdad, rådgivaren Luna al-Shibl, finansiären Yassar Ibrahim, affärsmannen Muhammad Bara’ al-Qatirji, armémajoren Zaid Salah och generalmajoren Malik Aliaa.

ANNONS

De är alla en del av eller stöder regimen och är ansvariga för att förtrycka det syriska folket eller dra nytta av deras elände, enligt den brittiske utrikesministern Dominic Raab.

– Assadregimen har utsatt det syriska folket för ett årtionde av brutalitet för deras mod att kräva fredliga reformer, säger han.

LÄS MER:Ögonläkaren som satte skräck i ett helt land

Utreds av brittisk polis

Men även diktatorns hustru Asma al-Assad har skäl att inte le längre. Hon riskerar att förlora sitt brittiska medborgarskap eftersom det finns en misstanke om krigsbrottsrelaterad brottslighet. Det är Metropolitan-polisen som har inlett en preliminär utredning om påståenden om hon skulle ha uppmuntrat till krigsförbrytelser från syriska regeringsstyrkor.

Bakgrunden är, enligt The Guardian, rättsliga klagomål rörande tal och offentliga framträdanden som hon ska ha gjort till stöd för den syriska armén inklusive användning av kemiska vapen. Det är oklart hur Asma al-Assad, 45, ställer sig till anklagelserna.

Hon föddes och utbildades i London bland annat i fransk litteratur och datavetenskap. Hon levde ett till synes normalt liv tillsammans med Bashar al-Assad när han arbetade som ögonläkare. Men så dog plötsligt hans bror som var utsedd att efterträda den hårdföre pappan och presidenten Hafez al-Assad. När denne avled 2000 fick den oprövade och närmast blyge sonen Bashar ta över och visade snart ett annat ansikte inför sina undersåtar och omvärlden.

ANNONS

Under ett decennium av krig, med uppemot en halv miljon döda och halva landets befolkning på flykt, har regimen anklagats för att medvetet ha attackerat civila, använt svält som krigsvapen och utsatt invånare för våldtäkt och sexuellt våld, bland annat brott mot internationell humanitär lag. Två FN-kommissioner har kommit fram till att regimen upprepade gånger har använt kemiska vapen mot civila.

LÄS MER:Ryska legosoldater anmäls för brott i Syrien

Flera rättsliga processer drivs

Det finns många vittnesmål och bevis i form av mobilinspelningar om våldsamheter och övergrepp från regimens sida. I länder som Sverige och Tyskland pågår processer i syfte att försöka ställa syriska regimföreträdare till svars för för grova brott under kriget.

– När det gäller rättskipning i Syrien är internationella brottmålsdomstolen ICC och nationella domstolar en återvändsgränd, sade Johanna Mannergren Selimovic, docent i freds- och utvecklingsforskning vid Södertörns högskola, nyligen på ett seminarium enligt TT.

Ett fall gäller legosoldater från den ryska privata säkerhetsfirman Wagner. De ska, enligt bland annat den ryska tidningen Novaja Gazeta, ha legat bakom en brutal misshandel i Syrien 2017 av en man som tros ha deserterat från den syriska armén. En av de misstänkta ska ha identifierats som medlem av Wagner.

Enligt TT arbetar den Parisbaserade organisationen Internationella federationen för mänskliga rättigheter, Syriska centret för press- och yttrandefrihet och den ryska människorättsorganisationen Memorial för att en utredning ska inledas i Ryssland, men hittills utan resultat.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS