Våldsamheterna i amerikanska Charlottesville satte staden på världskartan i augusti i fjol. Det var där högerextremister och vitmaktanhängare hade samlats för att demonstrera mot ett beslut att flytta en staty av sydstatsgeneralen Robert E Lee.
En 32-årig kvinna dödades och över 30 personer skadades när en bil plöjde in bland motdemonstranter som samlats för att protestera mot högerextremisterna.
Under måndagen inleddes rättegången mot föraren, en man i 20-årsåldern som har beskrivits som en tidigare lärare som har haft ett stort intresse för Nazityskland och Adolf Hitler.
Anklagad för hatbrott
Mannen anklagas för mord och riskerar livstids fängelse. Hans försvarare misslyckades med att få rättegången att hållas på annan plats än i Charlottesville, med argumentet att det skulle vara svårt att få till en opartisk jury, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Förutom anklagelserna om mord står mannen även åtalad för flera olika federala hatbrott. Sådana åtalspunkter kan leda till dödsstraff. Startdatum för den rättegången är dock ännu inte satt och åklagarna har inte uttalat sig om huruvida man kommer att begära maxstraff.
Symboler laddad fråga
Efter våldsamheterna i Charlottesville i Virginia fick president Donald Trump hård kritik för att han fördömde "båda sidor" för våldsamheterna och därmed ansågs dra likhetstecken mellan motdemonstranterna och en grupp som inkluderade bland andra vit maktrörelsen och nynazister.
Trump har även försvarat de omdiskuterade sydstatsmonumenten och menat på att de är en del av historien. Monumenten ses av vissa i USA som symboler för rasism och segregation, eftersom sydstaterna bland annat stred för att behålla slaveriet under USA:s inbördeskrig på 1860-talet.
"Sorgligt att se vårt stora lands historia och kultur slitas sönder genom bortförandet av våra vackra statyer och monument", skrev Trump på Twitter i fjol.