Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron på en jordbruksmässa i Paris 2019.
EU:s chefsförhandlare om brexit, Michel Barnier, tillsammans med Frankrikes president Emmanuel Macron på en jordbruksmässa i Paris 2019. Bild: Michel Euler/AP/TT

Efter brexit: Kan Barnier utmana Macron?

Brexitklockan har tickat färdigt. Då siktar EU:s chefsförhandlare på politiken i hemlandet igen.
Michel Barnier kan bli en joker i leken inför nästa års franska presidentval.

I lördags fyllde den vithårige savojarden 70 år – och når därmed upp i vad som normalt ses som pensionsålder för arbete inom EU-kommissionen.

Tur då att brexitförhandlingarna till sist nådde i mål på julafton med en uppgörelse kring ett handels- och samarbetsavtal med Storbritannien.

Därmed är Barnier fri att göra vad han vill igen, efter 4,5 år som EU:s chefsförhandlare i diskussionerna med London.

"Göra nytta"

Exakt vad som väntar har Barnier inte avslöjat. Men hem ska han.

– Jag kommer att lägga min energi på att arbeta för mitt land. Jag kan se tydligt var jag kan göra nytta, sade han i en fransk radiointervju strax före nyår.

Om det innebär att han rentav funderar på nästa års presidentval fick dock lyssnarna inga säkra besked om. Barnier undvek effektivt att svara rakt ut på den frågan.

– Det enda jag bekymrar mig om är hur jag ska kunna vara till nytta för mitt land som behöver mer enighet, solidaritet, rättvisa och respekt, sade Barnier till France-Info.

Högerminister

Samtidigt har han gjort klart att han inte tänker arbeta för president Emmanuel Macron, trots goda kontakter med statschefen i Paris. I stället är det högerpartiet Republikanerna (LR) som han vill hjälpa att "rekonstruera".

Barnier är i grunden en högerpolitiker, med bred ministererfarenhet under fyra olika konservativa premiärministrar.

– Den som tror att jag skulle ändra linje eller parti känner mig inte riktigt, säger Barnier till högertidningen Le Figaro.

Nya idéer?

De senaste årens många brexitturer har gjort Barnier till ett välkänt namn över hela Europa. EU:s medlemsländer har öst beröm över hans sätt att leda förhandlingarna med London, som också öppet erkänt fransmannens skicklighet och professionalitet.

Om det räcker för att göra succé i hemlandet är en helt annan fråga. Vänstertidningen Le Monde anser att han saknar "karisma", medan andra reser frågetecken kring hans ålder.

Att fylla 70 ser han dock själv inte som något hinder.

– Det finns folk med grått hår som har nya idéer och väldigt unga som har gamla idéer. Jag vet vem jag är och vad jag har gjort, säger Barnier till Le Figaro.

Wiktor Nummelin/TT

Michel Barnier, född den 9 januari 1951, har varit EU:s chefsförhandlare om brexitfrågor sedan sommaren 2016. Dessförinnan var han i två omgångar EU-kommissionär: ansvarig för regionalpolitik 1999-2004 och för den inre marknaden 2010-14.

Barnier är uppvuxen i Savojen i de franska Alperna, och var som regional regeringschef en av de huvudansvariga för arrangemanget av vinter-OS i Albertville 1992.

I Frankrike har han även varit miljöminister 1993-95, EU-minister 1995-97, utrikesminister 2004-05 och jordbruksminister 2007-09.