Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Efter 15 månader – nu öppnar metropolerna upp

Efter 15 månader av tuffa restriktioner lättar delstaterna Kalifornien och New York på flera restriktioner. Livet börjar med andra ord återgå till det normala.
– Detta är en stor dag, säger New Yorks guvernör Andrew Cuomo.

Kalifornien var den första amerikanska delstaten att för nästan 15 månader sedan beordra sina invånare att stanna hemma för att minska smittspridningen. Men nu har Kalifornien lyft de flesta pandemirelaterade begränsningarna när det gäller att hålla avstånd och hur många som får samlas på en plats. 72 procent av delstatens vuxna har fått minst en dos.

Vaccinerade behöver som huvudregel inte längre bära munskydd, även om fängelser, sjukhus och kollektivtrafik utgör undantag.

LÄS MER: Vaccinkaos i svenskarnas semesterfavorit

– Äntligen kan vi vända blad, säger guvernör Gavin Newsom på en ceremoni för att fira "den fulla återöppningen av Kaliforniens ekonomi".

Den folkrika delstaten blev i vintras epicentrum för covid-19 i USA.

– Det fanns en tid, för bara några månader sedan i januari, när liksäckarna tog slut i södra Kalifornien, påminner Newsom.

600 000 döda i USA

I New York, där 70 procent av den vuxna befolkningen fått minst en vaccindos, har guvernören Andrew Cuomo meddelat att restauranger inte behöver ha ett avstånd på två meter mellan borden, biografer får ha fullsatt och människor får besöka byggnader utan en temperaturkoll, skriver New York Times. Han säger att detta är en återgång till ”livet som vi känner det.”

LÄS MER: Oron: Smittoutbrott i Kina kan leda till varubrist

– Detta är en stor dag och vi förtjänar det för det har varit en lång, lång resa, sa Andrew Coumo på tisdagen.

Beskedet om lättade restriktioner kommer samtidigt som USA passerar 600 000 döda i coronapandemin. Kalifornien och New York är de delstater med högst antal döda, 63 000 respektive 53 000.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.