Efter översvämningarna – ryska trupper tvingas retirera

Efter att Nova Kachovka-dammen kollapsade i tisdags har ryska trupper tvingats retirera från flera viktiga militära fästen. Även krigsmaterial har förstörts i vattnet, rapporterar ISW. Men Ukraina menar att det ändå är en fördel för Ryssland.

ANNONS
|

Det var under natten till i tisdags som enorma mängder vatten forsade ut från kraftverksdammen Kachovka i södra Ukraina. Dammen, som innehöll lika mycket vatten som Mälaren, var helt förstörd och inom kort översvämmades flera byar och tiotusentals människor evakuerades i de drabbade områdena.

Varför dammen förstördes är inte fastställt ännu och både Ryssland och Ukraina anklagar varandra för sabotage. Ukraina menar att Ryssland vill stoppa Ukrainas offensiv i området samtidigt som Ryssland pekar på att dammen ligger i rysk-kontrollerat område.

Det är inte bara den ukrainska militären som påverkats av översvämningarna. I en rapport av Institute for the study of war, ISW, beskrivs konsekvenserna för den ryska militären.

ANNONS

Tvingas dra tillbaka

Översvämningarna har förstört många ryska befästningar som den ryska armén haft som intention att använda mot ukrainska attacker. Översvämningen tros även ha tvingat ryska trupper att retirera från områdena Oleshkij och Hola Prystan, där Ryssland haft ett starkt militärt fäste. Ryssland har tidigare använt positionerna för att attackera Cherson och andra samhällen väster om staden.

Bilder på när minor sprängs under vatten indikerar även på att översvämningarna förstört ryska minfält som placerats längs med floden Dnepr.

I ett utlåtande från den ukrainska Chersonledaren, Vladimir Saldo, så är dock översvämningarna fördelaktiga för Ryssland. Han menar på att översvämningarna gör det svårt för ukrainska trupper att ta sig över vattnet. Hur mycket krigsmateriel som Ryssland förlorade under de första 24 timmarna är oklart.

Fem avlidna

Rent militärstrategiskt är det mycket som tyder på att Ryssland gynnas av kollapsen. Översvämningen drabbar ett område som är strategiskt viktigt för Ukraina då floden varit en frontlinje sedan återtagandet av Cherson i november. Ryssland har nu möjlighet att förflytta sina trupper österut och Ukraina får det svårare att attackera.

Under torsdagen besökte president Volodymyr Zelenskyj det översvämningsdrabbade området. Samma dag uppgav det ryska tillsatta styret i Nova Kachova att fem personer avlidit och att 41 vårdas på sjukhus efter kollapsen. Ukraina har inte nämnt några officiella dödssiffror.

ANNONS

Enligt Chersons militära chef Oleksandr Prokudin är vattennivån efter översvämningarna i snitt 5,6 meter över det normala. I staden Mykolajiv i grannregionen uppges vattnet har stigit med nästan en meter.

Av de runt 600 kvadratkilometer som är översvämmade uppger Chersons militära chef, Oleksandr Prokudin, att 68 procent är på ryskkontrollerat område. Han säger även att evakuering pågår trots tung rysk beskjutning.

LÄS MER:Översvämmade gator i Cherson – "en mardröm"

LÄS MER:Dammkollapsen – detta vet vi

LÄS MER:Tusentals på flykt medan vattnet stiger

ANNONS