Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hassan Zubier skadades när han försökte stoppa knivattattacken i Åbo i augusti förra året, fotograferad i Stockholm.

Efter Åbodådet: "Varje dag har varit en kamp"

Svenske Hassan Zubier skadades svårt när han ingrep för att stoppa det misstänkta terrordådet i Åbo i fjol där två människor knivhöggs till döds och ytterligare åtta skadades. Nu förbereder han sig på att närvara under hela rättegången.

- Det är skönt att det kommer igång äntligen. Men det negativa är ju att allt kommer upp igen, säger Hassan Zubier som bor i Märsta utanför Stockholm.

Den 18 augusti befann han sig i Åbo i Finland tillsammans med sin sambo, svärmor och sin bara några månader gamla son. När sällskapet var vid Salutorget såg de hur en kvinna blev brutalt knivhuggen i halsen. När Hassan försökte rädda hennes liv knivhöggs han fyra gånger i ryggen. Gärningsmannen hann knivhugga totalt tio människor inom loppet av några minuter. Två kvinnor dog i attacken.

Sedan dess har Hassan Zubier suttit i rullsol med svåra nervsmärtor. Han berättar att han har svårt att klara av många vardagliga saker, och att han och hans familj lever med traumat av att ha sett en människa huggas ihjäl.

- Varje dag är en kamp. Det har varit tufft både för min sambo och svärmor, båda har behövt psykologhjälp för det som de har sett, säger Hassan Zubier.

Hyllas som hjälte

I Finland hyllas Hassan Zubier som hjälte för att han försökte rädda den första kvinnan, och hans mod har berömts av bland andra president Sauli Niinistö. När har nyligen besökte platsen för dådet var det många som ville prata med honom eller bara ge honom en kram.

- Det kändes konstigt att skriva autografer och ta selfies när jag var där och hälsade på. Många kom fram och kramade om mig. Det har bara varit kärlek från Finland. Under utredningen har deras säkerhetspolis ringt mig några gånger bara för att höra hur jag mår.

Hemma i Sverige fick han och hans sambo träffa kungen och drottningen i november, berättar han.

- Det var extremt hedrande. Vi satt och pratade med dem i en kvart och det kändes väldigt häftigt.

Nekar till terrorbrott

Den 23-åriga attentatsmannen, Abderrahman Bouanane, som är marockansk medborgare, har erkänt delar av händelseförloppet. När fallet nu tas upp i Egentliga Finlands tingsrätt utgår åklagaren från att dådet genomfördes i terrorsyfte – en rubricering som den misstänkte Abderrahman Bouanane dock nekar till, enligt nyhetsbyrån SPT.

Tisdagens session är av förberedande natur och syftar till reda ut vad målet handlar om inför det att huvudförhandlingen inleds i april.

- Min klient bestrider terroristbrott, men medger att han har orsakat två personers död, säger Bouananes advokat Kaarle Gummerus till SPT.

"Känner ilska"

I förundersökningen står att Bouanane såg sig själv som IS-anhängare och hoppades dö som martyr, det vill säga att polisen skulle skjuta ihjäl honom.

Hassan Zubier hoppas mannen får ett så långt straff som möjligt.

- Det är klart att jag känner hat och ilska mot honom, säger han.

- Vi kommer ge honom en rättvis behandling och en rättvis rättegång. Hans offer fick ingen rättvisa.