Dyrt för Airbnb-värd att diskriminera

ANNONS
|

Kvinnan i Kalifornien i USA skulle hyra ut sin bostad via uthyrningssajten Airbnb men ställde med kort varsel in bokningen, rapporterar BBC. Anledningen: gästen var inte vit.

"Ett ord säger allt. Asiatisk", skrev uthyraren i ett meddelande till gästen Dyne Suh, och tillade: "Jag kommer inte att tillåta att utlänningar säger åt det här landet vad det ska göra. Det är därför vi har Trump."

Hyresgästen Suh, som är amerikansk medborgare, anmälde händelsen till DFEH, en lokal myndighet i Kalifornien som hanterar klagomål från allmänheten rörande bostads- och arbetsförhållanden. Och DFEH, som precis tecknat avtal med Airbnb om att hantera diskrimineringsärenden, har nu sagt sitt.

ANNONS

Uthyraren döms till 5000 dollar i böter, samhällstjänst hos en medborgarrättsorganisation och en obligatorisk kurs i asiatisk-amerikanska studier. Enligt DFEH öppnade ärendet, det första i sitt slag, för "kreativt tänkande" i straffmätningen.

Motsvarande klagomålsmekanism finns än så länge bara i Kalifornien, Airbnbs hemdelstat, men DFEH uppmanar andra delstater att följa efter.

TT

ANNONS