Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filippinier demonstrerar mot det militära samarbetet med USA utanför den amerikanska ambassaden i Manila.

Duterte ber Obama "dra åt helvete"

Filippinernas president Rodrigo Duterte har på kort tid gjort sig internationellt känd för sitt grova språkbruk. Nu ber han sin amerikanske kollega Barack Obama "dra åt helvete", samtidigt som landet har en militärmanöver med USA i Sydkinesiska sjön

Duterte verkar ovanligt lynnig och känslostyrd, inte i slutna rum utan i offentligheten. Nu är han ilsken över att USA har vägrat att sälja vapen till Filippinerna, men säger att han inte bryr sig eftersom Ryssland och Kina är villiga att sälja.

- Om ni inte vill sälja vapen, vänder jag mig till Ryssland. Jag skickade generalerna till Ryssland och Ryssland sade 'oroa er inte, vi har allt ni behöver, vi kommer att ge er det', sade Duterte när han höll tal i Manila på tisdagen, enligt AFP.

- Och vad Kina beträffar, sade de 'kom bara över och underteckna, så kommer allt att levereras', fortsatte han.

Avtal i fara

Han hotar att riva upp en överkommelse om försvarssamarbete med USA. Avtalet som slöts 2014 ger amerikanska styrkor tillträde till filippinska baser.

Duterte rasar över att USA öppet har kritiserat hans "krig" mot narkotikalangare och andra brottslingar. Sedan i juni har över 3 000 människor dödats under Dutertes "krig mot knarket" och han har sagt att han "gärna skulle slakta" tre miljoner narkomaner.

Han anser att USA i stället borde ha stött hans ambition att lösa narkotikaproblematiken, som EU har gjort.

Upprörda känslor

- I stället för att hjälpa oss, var utrikesdepartementet det första att slå till mot oss. Så du kan dra åt helvete, herr Obama, du kan dra åt helvete.

Duterte uppger sig vara upprörd över att USA inte har varit vänskapligt till Filippinerna sedan han valdes i maj.

Tidigare har Duterte kallat Obama "horunge". Det uttrycket sade han sig sedan ångra, när Obama ställt in ett planerat möte med honom.