Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anhängare till vänsterkandidaten Gustavo Petro i söndagens val i Colombia. Men rivalen Iván Duque var uppenbarligen starkare.

Duque mot seger i Colombia

Den konservative Iván Duque vinner valet i Colombia, rapporterar medier i Bogotá. När de flesta rösterna räknats har han 55 procent, mot rivalen Gustavo Petros drygt 40 procent. De båda kandidaterna står för vitt skilda politiska visioner.

11 230 vallokaler har hållit öppna i Colombia under söndagen, med internationella observatörer på plats. Två timmar innan vallokalerna stängde hade det kommit in 341 anmälningar om misstänkt valfusk till valmyndigheten, skriver tidningen El Tiempo.

Valmyndighetens chef Juan Carlos Galindo är ändå nöjd med processen:

- Det har varit det säkraste och mest fredliga valet i Colombias historia, säger han enligt Caracol.

"Två extremsidor"

Den konservative Iván Duque ser alltså ut att besegra vänsterkandidaten Gustavo Petro, som i sin ungdom var medlem i gerillan M-19 och som senare i livet blev borgmästare i Bogotá.

- Det är två extremsidor som kan förstöra de senaste årens utveckling som har pågått i landet, säger väljaren Juan José Mojica till nyhetsbyrån AFP.

Duque, som är skyddsling till ex-presidenten Álvaro Uribe, har varit favorittippad efter att ha fått flest röster även i den första valomgången.

De två kandidaterna står för radikalt olika politiska program och valet anses av många bedömare som polariserande, med flera brännande frågor.

Farc-avtalet i fokus

Inte minst när det gäller fredsavtalet mellan Farc-gerillan och den colombianska staten, en fråga som är fortsatt kontroversiell i landet.

Avtalet, som slöts 2016, har delat landets befolkning. Duque är starkt kritisk till fredsavtalet och vill att delar av det ska omförhandlas, bland annat med hänvisning till att det är för milt gentemot de före detta gerillamedlemmarna. Petro är å sin sida positiv till överenskommelsen med Farc.

- Jag hoppas att alla colombianer går ut och röstar för att stärka vår demokrati, som garanterar rättigheter och friheter för alla medborgare, sade den avgående presidenten Juan Manuel Santos när han röstade.

Santos fick Nobels fredspris 2016 för sina ansträngningar att få slut på kriget med Farc-gerillan.

Rösta blankt

Valet har även präglats av klassiska höger- och vänstermotsättningar. Petro vill exempelvis jämna ut utbildningssystemet och göra det möjligt för fler colombianer att studera medan Duque har sagt sig vilja sänka företagsskatten.

Flera av de kandidater som ställde upp i första valomgången har uppmanat sina sympatisörer att rösta blankt för att visa sitt missnöje med både Duque och Petro.