Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Drottning Margrethe fyller 80 år. Här en bild från 2015 i samband med en av alla hennes konstutställningar. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/NTB/TT
Drottning Margrethe fyller 80 år. Här en bild från 2015 i samband med en av alla hennes konstutställningar. Arkivbild. Bild: Marit Hommedal/NTB/TT

Drottning Margrethe firar 80 i coronatid

Danmarks drottning Margrethe fyller 80 år, men i coronatider är ingenting sig likt. Att ställa till med födelsedagskalas nu vore tanklöst och hänsynslöst, anser jubilaren, som suttit på tronen i 48 år.
Blommor vill hon inte heller ha.

I sitt tal till nationen i mitten av mars sade drottning Margrethe att det inte går an att hålla fester när landet kämpar med coronaviruset.

– Det skulle vara tanklöst. Och först och främst hänsynslöst.

Sveriges kung Carl Gustaf kan därmed inte uppvakta sin danska kusin i ett personligt möte.

"Mot bakgrund av att det planerade firandet i Köpenhamn är inställt har Kungen, som är Drottning Margrethes kusin, tillsammans med Drottningen och övriga Kungafamiljen skickat privata gratulationer", skriver hovet i ett mejl till TT.

Via det danska hovets hemsida har drottning Margrethe också avböjt blommor. Varje födelsedag, den 16 april, brukar hon få blommor från när och fjärran, men i år ser hon hellre att buketterna skickas till Danmarks äldre medborgare, som nu har det särskilt svårt.

Förtrolighet och allvar

Hon blev Danmarks drottning den 14 januari 1972 och de 48 åren på tronen gör henne till en av dem som suttit längst av nuvarande monarker i världen.

Den auktoritet som detta medför har avgörande betydelse när det danska samhället nu ska ta sig igenom pandemin, har statsminister Mette Frederiksen konstaterat i en intervju med nyhetsbyrån Ritzau.

– Det sker något speciellt i vår relation när man ska få Danmark igenom den största krisen sedan andra världskriget. Det blir ett annat sätt att tala med varandra på. En annan förtrolighet, intensitet och allvar, säger Frederiksen.

Hon lovordar drottningens tal till nationen, som hon anser var avgörande för att få alla med på tåget inför stängningen av Danmark.

– Det är inte tid för att tveka i denna tid. Att uppleva en drottning som heller inte tvekar är en mycket, mycket stor styrka för oss som folk, säger Mette Frederiksen.

Svår balansgång

Anders Fogh Rasmussen, som var Danmarks statsminister 2001–2009, försöker beskriva den svåra balansgång som han tycker att drottning Margrethe behärskar:

– Det är det kloka och eftertänksamma sätt hon utövar sitt ämbete på. Hon klarar att säga något innehållsrikt och meningsfullt utan att genera någon politiskt. Det är verkligen en konst, säger han till Ritzau.

Även han berömmer drottningens coronatal, där hon lyckades komma med förmaningar till danskarna "på ett mycket elegant sätt".

Signaturen "M"

Konsten att hålla tal har drottningen mejslat fram genom årtiondena, bland annat i de årliga nyårstalen till folket. Vid sidan av invigningar, mottagningar och rundresor som hör drottninglivet till har konsten fått stort utrymme i hennes liv.

Hon tecknar, målar i akryl och akvarell och signerar med ett "M". Hennes verk har visats i mer än 40 utställningar, både i Danmark och utomlands. Därtill har hon bland annat formgett kulisser och scenkläder till en rad balettföreställningar och därför planerades en balettgalaföreställning på Tivoli till hennes ära i samband med födelsedagen, som nu ställts in.

Däremot kan 80-åringen i stället glädja sig åt en digital kraftsamling i evenemanget "Danmark sjunger för drottningen", som direktsänds i tv och på Facebook. Tanken är att det ska sjungas samtidigt över hela landet.

– Väldigt många går hemma just nu, och det här stärker sammanhållningen, säger initiativtagaren Kim Bruhn till Ritzau.

Cecilia Klintö/TT

2017: Drottning Margrethe anländer till festmiddag i Oslo. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
2017: Drottning Margrethe anländer till festmiddag i Oslo. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
2015: Drottning Margrethe på prinsbröllop i Sverige. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
2015: Drottning Margrethe på prinsbröllop i Sverige. Arkivbild. Bild: Jon Olav Nesvold/NTB/TT
2016: Drottning Margrethe i Stockholm dit hon kommit för att fira sin kusin kung Carl Gustaf på dennes 70-årsdag. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/NTB/TT
2016: Drottning Margrethe i Stockholm dit hon kommit för att fira sin kusin kung Carl Gustaf på dennes 70-årsdag. Arkivbild. Bild: Lise Åserud/NTB/TT

Allt officiellt firande av drottningens har blåsts av på grund av coronapandemin.

Men den som vill kan skriva en digital hälsning till henne via det danska hovets hemsida. Där går det också bra att bifoga handskriven text, teckningar eller foton.

Klockan 12 på torsdagen den 16 april, drottningens födelsedag, anordnas sångevenemanget "Danmark sjunger för drottningen". Det sänds i tv och på Facebook och tanken är att alla ska kunna sjunga med.

De danska tv-kanalerna sänder också diverse program om drottningen, bland annat nya dokumentärer om hennes liv.

Källa: Ritzau