Drogtunnel hittad vid gränsen mellan USA och Mexiko

Den amerikanska myndigheten har hittat en stor underjordisk drogtunnel vid gränsen mellan USA och Mexiko. Sex personer har anhållits misstänkta för narkotikasmuggling, rapporterar flera internationella medier.

ANNONS
|

Den amerikanska myndigheten har tidigare haft spaning på en fastighet i Tijuana i nordvästra Mexiko och bestämde sig för att slå till mot fastigheten fredagen den 13 maj efter att ha fattat misstankar om ett pågående narkotikabrott.

Väl inne i fastigheten vände de upp och ner på alla lådor – men kunde inte hitta något. I stället fann de en stege som ledde ner till en underjordisk drogtunnel.

Järnvägsspår med elektricitet

Drogtunneln bedöms vara över en halv kilometer lång och sträcker sig hela vägen till ett lager i San Diego i södra Kalifornien i sydvästra USA. Nere i tunneln fanns ett järnvägsspår med fungerande elektricitet och ventilationssystem.

ANNONS

– Vi kommer att ta bort alla underjordiska smugglingsvägar vi hittar för att förhindra att illegala droger når våra gator och förstår våra familjer och vårt samhälle, sade den amerikanske advokaten Randy Grossman, enligt BBC News.

Riskerar livslångt fängelsestraff

Polisen stoppade också flera fordon och personer som rörde sig mellan fastigheten och lagret. De genomförde en husrannsakan och i samband med det hittades totalt 799 kilo kokain, 1,5 kilo heroin och 74 kilo amfetamin som de senare tog i beslag.

Sex personer kunde gripas på plats och är numera anhållna misstänkta för drogsmuggling. Om de skulle dömas för brottet riskerar de ett livslångt fängelsestraff och böter på närmare tio miljoner svenska kronor.

Drogtunneln ska vara placerad i ett av de striktast bevakade gränsområdena. Sedan 1993 har polisen hittat totalt 90 liknande gångar i närheten, varav den sista hittades i Kalifornien 2020.

LÄS MER:Småbarn senaste vapnet i Mexikos knarkkrig

LÄS MER:Två journalister mördade i Mexiko

ANNONS