Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Budgivare på den första auktionen för tidigare kartellmedlemmars ägodelar i Mexiko City, i maj.

Drogbaronernas hus klubbades på auktion

Lyxvåningar med ett blodigt förflutet, en villa med hemliga tunnlar för snabb flykt och en ranch där kartelledaren Arturo Beltrán Leyva dödades 2009.

Det var några av de 27 egendomar som den mexikanska staten auktionerade ut under söndagen – alla beslagtagna från tidigare medlemmar av olika knarkkarteller.

Auktionen blev dock inte den succé regeringen hade hoppats på. Totalt såldes bara nio av egendomarna, för ett sammanlagt pris på 56,6 miljoner peso, motsvarande 28 miljoner kronor, mot förväntade 167 miljoner peso, skriver tidningen La Jornada.

President Andrés Manuel López Obrador lovade inför auktionen att pengarna ska gå till fattiga kommuner drabbade av kartellernas strider, och till kompensation till offer för våldet.

I maj hölls en liknande auktion i landet, då med beslagtagna föremål – bland annat lyxbilar och privatplan. Den auktionen var en framgång och regeringen har utlovat fler liknande auktioner de närmaste månaderna, bland annat ska de nu inte sålda egendomarna åter auktioneras ut.