Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
ECB-chefen Bank Mario Draghi säger att flyktingströmmen kommer att förändra Europa. Men hur föreändringen kommer att se ut beror på om rädsla eller tron på den som en möjlighet får övertaget. Arkivbild.

Draghi: Flyktingström förändrar EU

Flyktingströmmen kommer att förändra Europa, enligt ECB-chefen Mario Draghi. -Men vi kan bara gissa i vilken riktning, säger han, samtidigt som EU-länderna är djupt splittrade och EU-projektet sägs vara hotat.

Den franske premiärministern Manuel Valls hävdar att flyktingkrisen riskerar att stjälpa EU. Och att unionen inte kan ta emot alla som flyr från Syrien och Irak.

-Då kommer våra samhällen att destabiliseras helt, säger Valls i en intervju med BBC vid Världsekonomiskt forum i Davos.

Någon annan

Det är bara någon dag sedan Tysklands vice förbundskansler Sigmar Gabriel sagt sig ha gett upp hoppet om att få länder som Polen, och kanske också Frankrike, att delta i omfördelningen av flyktingar inom EU.

Fredrica Mogherini, EU:s utrikeschef, har målat bilden av att valet står mellan politisk lösning om migrationen eller självmord för unionen. Och skulle Schengensamarbetets öppna gränser falla samman vore det förödande.

-Då skulle EU åter hamna i en mycket svår ekonomisk situation.

Josef Joffe från tyska tidningen Die Zeit menar att det saknas ett europeiskt ledarskap och en diskussion om antal och förmåga. Risken är stor att länderna gör som de själva vill när det kommer till de asylsökande.

Sverige stängde

-Som när den stora, moraliska supermakten Sverige började stänga sina gränser och inflödet istället flyttar till Danmark, Österrike och andra, säger Joffe.

Den nya nationalistiska polska regeringens utrikesminister Witold Waszczykowski beskriver i princip alla som kommer från Syrien som illegala migranter i jakt på ett bättre liv. De rymmer ju från Turkiet, till exempel, trots att de har skydd där, hävdar han.

Till skillnad från många andra toppolitiker och företagsledare på Davosmötet är ECB:s Mario Draghi något hoppfull om att EU-länderna löser det hela.

-Att inte låtsas om utmaningen (som flyktinginflödet innebär) gör inte att den försvinner, säger Draghi när han frågas ut.

Mer bistånd

USA:s utrikesminister John Kerry efterlyser samtidigt en ökning av FN:s humanitära medel för flyktingar med 30 procent, rapporterar Reuters. President Barack Obama kommer att stå värd för ett möte i samband med FN:s generalförsamling i september, där målet ska vara att öka finansieringen från förra årets 10 miljarder dollar till 13 miljarder under 2016, enligt Kerry.