Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dmitrij Peskovs dotter gör praktik i EU-parlamentet. Här tar han rygg på sin chef Vladimir Putin. Arkivbild från 2017.

Dotter till Putinmedarbetare gör EU-praktik

Dottern till Vladimir Putins personliga presstalesperson gör praktik i EU-parlamentet. Anställningen väcker djup kritik från flera parlamentsledamöter.

21-åriga Elizaveta Peskova, dotter till Rysslands president Putins presstalesman Dmitrij Peskov, har anställts av den franske parlamentsledamoten Aymeric Chauprade. På parlamentets sajt står hon uppskriven som praktikant, vilket den franske parlamentarikern bekräftar för AFP.

Chauprade var tidigare medlem av det franska ytterhögerpartiet Nationell samling (tidigare Nationella fronten) och gav bland annat öppet stöd till den folkomröstning som hölls på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Han kallade omröstningen 2014 "rättfärdig", raka motsatsen till EU:s ståndpunkt.

"Helt oacceptabelt"

Det är helt oacceptabelt att Peskova har fått en sådan tjänst, säger Sandra Kalniete, EU-parlamentsledamot från Lettland, till nyhetsbyrån Leta. Enligt Kalniete underminerar anställningen EU-parlamentet som institution och hon hävdar vidare att Peskova får obegränsad tillgång till parlamentets databas och lokaler.

- Varje Nato-anställd eller praktikant genomgår en rad säkerhetskontroller av relevanta myndigheter när de börjar arbeta vid Natohögkvarteret, säger hon och tillägger att det "står i kontrast till alla säkerhetsnormer" att ha Putins pressekreterares dotter som praktikant i EU-parlamentet.

En fransk EU-parlamentariker, Christine Revault d'Allonnes-Bonnefoy, oroas av uppgifterna.

- Det är väldigt chockerande. Dottern till Kremls talesperson är inte vem som helst. Jag förvånas av att anställningen godkändes av parlamentets personaltjänst, säger hon till AFP.

Många följare

Aymeric Chauprade sitter bland annat i EU-parlamentets utrikesutskott. Han säger till AFP att Elizaveta Peskova inte har lov att delta i möten bakom stängda dörrar, delta i Rysslandsrelaterat EU-arbete eller få tillgång till hemliga dokument.

Parlamentets talesperson Marjory van den Broeke säger till nyhetsbyrån att inte heller Chauprade i själva verket haft tillgång till sådana dokument.

Anställningen uppmärksammades först av den USA-stödda Radio Free Europe/Radio Liberty.

Elizaveta Peskova är precis som sin far en välkänd person i Ryssland och har tiotusentals följare i sociala medier.