Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dorian "historisk tragedi" – står stilla över Bahamas

Dorian är "en historisk tragedi" för Bahamas, säger premiärminister Hubert Minnis. Hittills har fem dödsoffer bekräftats på Abaco-öarna i nordöstra Bahamas. Enligt nyhetsbyrån AP är orkanen den kraftigaste sedan 1935 och på USA:s östkust har nu närmare en miljon människor uppmanats att lämna sina hem.

Ovädret har stannat till över Grand Bahama, och informationen från drabbade öar sipprar sakta fram. Hittills har man enligt Minnis bekräftat fem dödsoffer på Abaco-öarna i nordöstra Bahamas. Amerikanska kustbevakningen har flugit 21 skadade personer till huvudstaden.

Dorian, som i nuläget hovrar cirka 17 mil öster om West Palm Beach i Florida, kommer snart att röra sig västerut mot den amerikanska delstaten, förutspår National Hurricane Center (NHC) i USA. Den har dock minskat lite i styrka och nedgraderats till kategori tre på den femgradiga Saffir-Simpson-skalan.

Men myndigheter uppger att det är för tidigt att slappna av och varnar för att stormen ändå kan slå hårt mot Florida med kraftiga vindar.

Enligt nyhetsbyrån AP har människor tvingats fly till sina vindar och upp på tak efter att orkanen orsakat översvämningar som nått upp till andra våningen i somliga byggnader. Flygplatsen Grand Bahama ska också ha hamnat under nästan två meter vatten. Samtidigt ska man inleda räddningsoperationer i de delar av landet där det är säkert. För många har väntan på hjälp varit skräckfylld.

"Snälla skicka hjälp"

"Vi är under vatten ända upp till taket. Kan någon snälla skicka hjälp", skriver en kvinna som är fast tillsammans med sin son och sex barnbarn, i ett sms till AFP.

Rädslan har också kopplat greppet om invånarna i Freeport på Grand Bahama.

"Människor som trott att de var säkra ropar nu efter hjälp. Maken till min bästa vän sitter fast på taket till deras hus med två meter vatten under sig", skriver Yasmin Rigby från Freeport till AFP.

Hårda vindar piskar Freeport, Grand Bahama
Hårda vindar piskar Freeport, Grand Bahama

Jeff Masters, ansvarig meteorolog vid vädersajten Weather Underground, säger till AP att det är "utan motstycke" att en orkan med Dorians styrka stannar så pass länge på samma plats.

Starka vindar i Florida

Dorian börjar snart röra sig västerut igen, mot Florida, förutspår National Hurricane Center (NHC) i USA. På USA:s östkust har närmare en miljon människor från Florida, Georgia och South Carolina uppmanats att evakuera och sätta sig i skydd.

Florida har också börjat känna av effekterna av Dorian. Vindhastigheter på 27 meter per sekund har rapporterats, och det finns risk för tornador under tisdagen. I sin senaste prognos varnar NHC för att risken för översvämningar kommer att öka i Florida de närmsta dygnen.

"Även om den gradvis försvagas kommer Dorian att förbli en kraftfull orkan de närmsta dagarna", uppger NHC i en bulletin.

På Twitter har flera videoklipp delats som uppges visa stormens framfart över Bahamas. Klippet nedan ska vara filmat i staden Freeport under måndagsmorgonen.

Klippet nedan har även det delats på Twitter och ska visa förödelsen efter stormen på ön Abaco.

Över 9 500 personer har sökt skydd i något av de 121 härbärgen som inrättats. En av dem är 30-åriga Stefanie Passieux, som sökt skydd tillsammans med sin mor och sina två barn.

– Jag kom hit i går, så fort de öppnade. De sade att det var ett nödläge, berättar hon.

En video på den bahamanska nyhetssajten Tribune 242 visar enorma vattenmassor med kringflytande bråte och hus som är mer eller mindre helt dränkta. Röda Korset uppskattar att omkring 13 000 byggnader har skadats eller förstörts av orkanen. NHC uppmanar människor på Grand Bahama att stanna kvar i härbärgena.

Varnar för förorenat vatten

"Det står klart att orkanen Dorian haft en katastrofal verkan", säger Sune Bülow vid Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen (IFRC) i ett uttalande.

IFRC larmar också om att omfattande översvämningar på ön Abaco kan ha förorenat dricksvattenbrunnar.

"Vi väntar oss omfattande behov av nödbostäder samt behov av kortsiktigt ekonomiskt stöd liksom rent vatten och sjukvård", säger Sune Bülow.

På tisdagskvällen, svensk tid meddelar man att Dorian är på väg bort från Grand Bahama.

Texten uppdateras under dagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.