Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Människor samlas på bron vid olycksplatsen för att följa räddningsarbetet och sörja.

Donau-olyckan: "Människor skrek i vattnet"

Hoppet om att hitta de 21 personer som saknas efter båtolyckan på floden Donau levande sjunker för varje minut. Sju personer har hittats döda sedan två turistbåtar kolliderade på onsdagskvällen.

Turistbåten Mermaid var på väg att passera under en bro i höjd med det ungerska parlamentet i centrala Budapest när en annan, större båt körde in i den. Kollisionen fick Mermaid att kapsejsa inom sekunder, och samtliga ombord hamnade i vattnet.

- Vi vet inte hur det hände, vi vet bara att båten sjönk snabbt, säger en talesperson för båtens ägare.

Polisen har släppt bilder från övervakningskameror som fångade hela förloppet. I bilderna framgår det att båda båtarna var i rörelse, vilket motsäger tidigare uppgifter om att den mindre båten låg förtöjd vid kollisionstillfället.

Kaptenen för den större båten, en 64-årig ukrainsk man, har frihetsberövats och misstänks för brott, uppger polisen i ett uttalande.

Starka strömmar

Händelseförloppet var snabbt, och många av de som var ombord fångades omedelbart av de starka strömmarna i floden.

- Strömmarna var så starka, och folk flöt iväg. Ingen räddade oss, säger en 31-årig kvinna som överlevde kollisionen, till den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap.

Kvinnan stod och tog bilder på däck när hon såg den stora båten närma sig.

- Jag kunde inte ens föreställa mig att den skulle kollidera med vår båt, säger kvinnan, som överlevde genom att klamra sig fast vid ett flytande föremål tills hon lyftes ur vattnet av räddningspersonal.

Passagerare på den större båten vittnar om hur vattnet plötsligt fylldes av skrikande människor.

- Vi kände ingen duns, vi insåg inte vad som hände. Plötsligt såg vi bara människor i vattnet, det var fruktansvärt, säger 66-åriga Ginger Brinton från USA.

Litet hopp

Fortfarande saknas 21 personer och hoppet om att hitta fler överlevande i det kalla vattnet är inte stort.

- Som talesperson för räddningstjänsten är jag inte benägen att säga att det inte finns något hopp, så jag vill hellre säga att det finns en minimal chans, sade talespersonen Pal Gyorfi om läget på torsdagsförmiddagen.

Sammanlagt befann sig 35 personer på båten vid olyckstillfället: 33 sydkoreanska turister och två ungerska besättningsmedlemmar. Sju sydkoreaner har räddats medan lika många landsmän har bekräftats omkomna. Den yngsta passageraren som saknas är en sex år gammal flicka.

På det större fartyget befann sig runt 180 personer, men ingen av dem kom till skada.

Sydkoreas utrikesdepartement uppger att landet kommer att skicka personal till Ungern för att hjälpa till med efterarbetet.

Avstängd trafik

Kraftiga regnbyar har höjt Donaus vattennivå och starka strömmar har bidragit till olyckans omfattning. Flera av dem som har räddats plockades upp ur vattnet många hundra meter nedströms från olycksplatsen. Dykare letade under natten efter överlevande flera kilometer nedströms. Båtens skrov hittades ett par hundra meter från olycksplatsen.

Myndigheterna har stängt av all trafik på floden inom stadens gränser.

Båten hade nyligen varit på service och hade inga rapporterade problem, enligt ägaren Panorama Deck.

- Det var en helt vanlig turisttur. Vi vet inte hur det hände, vi vet bara att båten sjönk snabbt, säger talespersonen Mihaly Toth till nyhetsbyrån MTI.