Donald Trump överväger att ställa upp igen i valet 2024.
Donald Trump överväger att ställa upp igen i valet 2024. Bild: Patrick Semansky

Donationer till Trump ifrågasätts

Donald Trump samlar in pengar för att ”försvara valet”. Men huvuddelen av donationerna går till Donald Trumps nya insamlingsorgan Save America, som kan användas i helt andra syften.

ANNONS
|

Donald Trumps valkampanj har efter valdagen 3 november fortsatt att skicka ut mejl och meddelanden till supportrar i hopp om att viljan att donera pengar inte avtagit bara för att valet är genomfört.

”Vi kan inte tillåta vänsterflankens MAFFIA att underminera vårt val”, är ett av budskapen i utskicken, enligt Washington Post.

Om man går in på hemsidan för Donald Trumps återvalskampanj kan man skänka pengar till presidentens Official Election Defense Fund. Men, enligt de finstilta villkoren i botten på sidan, är det bara en del av pengarna som faktiskt kommer gå till sådant kopplat till Trumps kamp mot valresultatet. Enligt The Guardian går 40 procent av pengarna till insatser som att finansiera omräkningar av valresultat eller driva rättsprocesser i delstater där Trump menar att valfusk förekommit. 60 procent av de insamlade medlen går till Save America, Donald Trumps nya insamlingsorgan, en så kallad PAC (Political Action Committee).

ANNONS

Obegränsat antal donatorer

Donationer är en avgörande del för att kunna driva valkampanjer i USA och omfattas av komplexa regelverk. Donald Trumps PAC kan ta emot 5 000 dollar årligen från varje enskild donator. Det är lägre summor än vad andra PAC:s kan ta emot, till exempel sådana som inte är knutna till enskilda kandidater. Men däremot kan Trumps insamlingsorgan ta emot donationer från ett obegränsat antal donatorer. Hur resurserna spenderas är inte heller lika hårt reglerat. Pengarna kan användas till att bland annat finansiera andra politiska kandidater, reseomkostnader eller betala för opinionsundersökningar.

LÄS MER:Analys: Ställningskriget fortsätter i ett delat USA

– Presidenten har hela tiden planerat att göra det här, oavsett vinst eller förlust, så att han kan stötta kandidater och frågor som han bryr sig om, som att kämpa mot valfusk, sa Tim Murtaugh, en talesperson för Trumps valkampanj i ett uttalande till New York Times, som var först med att rapportera om Save America.

De pengar som skänks via Trumps kampanjsida kommer alltså i större utsträckning bidra till Donald Trumps politiska karriär efter Vita huset än att se till att presidenten kan fortsätta som president i ytterligare en mandatperiod.

LÄS MER:Trump missnöjd över tidpunkt för vaccinbesked

CNN har talat med en expert på hur valkampanjers finansiering, som menar att Donald Trump lockar med en sak, men de facto spenderar insamlade pengar på en annan.

ANNONS

– Han säger att han behöver donatorer för juridiska processer kopplade till att utmana valresultatet men han sätter pengarna på ett konto som ska användas till hans politiska framtid, enligt Paul Ryan, chef för den amerikanska demokratiorganisationen Common Cause.

Kan ställa upp igen 2024

En president kan sitta i högst två mandatperioder, men mandatperioderna behöver inte vara på varandra följande. Donald Trump ska, enligt nyhetssajten Axios, ha sagt till rådgivare och nära medarbetare att han funderar på att ställa upp i valet igen 2024.

Valkampanjer, i synnerhet i USA, kostar pengar. Både Donald Trump och den tillträdande presidenten Joe Bidens kampanjer slog rekord när det gäller just insamlade medel. Joe Biden och Demokraterna fick de största donationerna. Bidens presidentvalskampanj samlade in en miljard dollar. Motsvarande summa för Donald Trumps kampanj var 596 miljoner dollar, De totala summorna som spenderades under valet mer än fördubblades jämfört med presidentvalet 2016, enligt siffror från Center for Responsive Politics.

LÄS MER:Donald Trump sparkar försvarsminister Mark Esper

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS