1/3

Donald Trumps psyke i rampljuset

I ljuset av interna partibråk och en uppmärksammad bok där 27 experter på mental hälsa slår fast att Donald Trumps psyke utgör en fara för USA luftas frågor om hur – formellt – en president kan avsättas. Men Trumps kärnväljare är lojala och står bakom ledaren.

Boken "Det farliga fallet Donald Trump" har på kort tid blivit en bästsäljare och en snackis i USA. I den skriver 27 av landets främsta psykiatriker, psykologer och andra experter på mental hälsa om hur de ser på presidenten. Teorier om patologisk narcissism (självupptagenhet) och hedonism (njutningslystnad) läggs fram.

Experterna skriver att det är deras moraliska plikt att varna sina landsmän för presidenten – och vad han gör med USA.
 

Unika varningar

I samma anda drog rörelsen "A Duty to Warn" (ungefär En plikt att varna) igång med evenemang i 14 städer i mitten av oktober. Även den drivs av en grupp psykiatriker, som gemensamt hävdar att presidenten lider av "obotlig, elakartad narcissism" som hindrar honom från att utföra sina plikter som president, skriver bland andra tidsskriften The New Yorker.

Varningarna är unika eftersom psykiatriker i USA tidigare levt efter en etisk princip kallad Goldwater-regeln. Den formulerades av Psykiatriförbundet efter republikanen Barry Goldwaters presidentvalskampanj 1964 och säger att psykiatriker inte får göra professionella omdömen om offentliga personer de inte undersökt. Detta eftersom de hätska uttalanden som då gjordes om Goldwater i flera fall visade sig vara politiserade.

Men doktor John Gartner, som grundat "A Duty to Warn", tar avstånd från den regeln i ljuset av Trumps presidentskap.

LÄS MER: Trump betalar för granskade medarbetare
 

Står upp för Trump

Parallellt duggar rapporterna om Trumps giftpilar mot partikamrater, egna ministrar och politiska motståndare tätt.

Bedömare i liberala medier, liksom "A Duty to Warn", har därför lyft frågan om grundlagens 25:e tillägg. Det säger att en president kan förklaras oförmögen att utfärda sina plikter av antingen vicepresidenten och en majoritet av regeringen eller av en särskilt kommitté som utsetts av kongressen.

LÄS MER: Trump: Kennedy-dokument ska offentliggöras

Tillägget kom till efter mordet på president John F Kennedy 1963, då de folkvalda funderade på hur det hade varit om han överlevt men hamnat i koma. Det ska även ha diskuterats under president Ronald Reagans sista tid som president, då han börjat utveckla Alzheimers sjukdom. The New Yorker skriver att den nu avskedade chefsstrategen Steve Bannon ska ha varnat Trump för att det 25:e tillägget – inte att ställas inför riksrätt – var det främsta hotet mot hans presidentskap.

Diskussionen till trots ligger Donald Trumps popularitetssiffror stadigt på strax under 40 procent. Kärnväljare som TT talat med i centrala USA står upp för presidenten och skyller de negativa skriverierna på "partiska medier" som de hävdar har en egen, Trumpfientlig agenda.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.