Donald Trumps makt att starta krig kan begränsas


– Donald Trump har inte lärt sig en läxa av riksrätten, säger senator Bob Menendez. Och kongressen måste nu försvara sig enligt konstitutionen. Det är alltid mörkast före gryningen. Samtidigt kan Trumps rätt att militärt attackera Iran försvinna efter en omröstning i kongressen.

ANNONS

Bob Menendez är demokrat och sitter i senatens utrikesutskott. Han anser att det inte fanns en annan möjlighet än att ställa presidenten inför riksrätt. Alla demokrater var eniga om en fällande dom men endast en republikan, Mitt Romney, röstade med demokraterna.

Menendez säger att de republikanska senatorerna idag talar om att Donald Trump uppträdde inte bara olämpligt utan felaktigt i kontakterna med Ukraina. De försvarar sig dock med att detta inte räckte för en fällande dom i riksrätten. Senatorerna som hävdade att Trump lärt sig en läxa av riksrätten medger att så inte är fallet.

– Tydligen inte, säger republikanen Lisa Murkowski.

ANNONS

Bob Menendez talar vid ett seminarium på den liberala tankesmedjan Brookings i Washington. Han är en halvtimma försenad, senaten debatterar och röstar om en inskränkning vad avser presidentens befogenhet att inleda större militära insatser främst i Iran.

De bestämmer krigsförklaringar

Det är kongressen som beslutar om USA skall gå i krig, men många presidenter har rundat kongressen genom att undvika en formell krigsförklaring. Efter terrordåden den 11 september 2001 gav kongressen presidenten vidgade befogenheter. Men Donald Trumps uppenbara ovilja att samarbeta med kongressen – både före och efter riksrätten – har gjort att frågan om begränsningar uppfattas som brännande.

– Donald Trump har använt Ukraina som en politisk fotboll, säger Menendez.

Konstitutionen delar makten mellan presidenten som är verkställande, kongressen som är lagstiftande och högsta domstolen som är dömande.

Bob Menendez säger att det är nödvändigt att ha ett bra underlag för att kunna bedöma presidentens utrikespolitik. Det rör Iran, Ryssland, Mellanöstern, Nordkorea och förhållandet till USA:s allierade.

– För att göra korrekta bedömningar behövs omfattande dokumentation men när den undanhålls kongressen är det omöjligt, konstaterar han. I fallet Ukraina beviljade kongressen militärt bistånd men sedan höll presidenten i hemlighet inne biståndet. Vi fick inte veta det förrän en visselblåsare slog larm.

När muntlig information lämnas till senatens underrättelseutskott av Trumpadministrationen sker det, enligt kritikerna, bristfälligt och i en hånfull ton.

ANNONS

Röstade igenom maktbegränsning

Menendez skyndade tillbaka till senaten efter seminariet på Brookings och visste då att demokraterna fått med sig tillräckligt många republikaner för att få igenom ett nytt skärpt regelverk, som begränsar presidentens manöverutrymme i Iran.

Mike Lee slog an tonen när han talade för de republikanska senatorerna som gjorde gemensam sak med demokraterna.

– Vi är trötta på lögnerna från Pentagon och på att titta åt andra hållet.

Menendez anser att kongressen inte får ge vika för en president som – också efter riksrätten – anser att han inte gjort något fel utan handlat helt perfekt.

– Hur skyddar vi oss i framtiden från tyranni och från att presidenten missbrukar konstitutionen?

Bob Menendez ser vikten av att visselblåsare och vittnen skyddas på ett bättre sätt än vad som skedde under riksrätten. Icke politiskt tillsatta vittnen och diplomater har avskedats, trakasserats på twitter av presidenten och mordhotats på sociala medier.

Senaten godkänner eller underkänner presidentens val till ambassadörer. Han har rätt att återkalla dem.

– Men vi skall veta orsaken. Och det skall inte ske efter en smutskampanj från Vita huset med budskapet att han eller hon skall ”tas ut.”

Bob Menendez är nöjd med att senaten antog den nya skrivningen som begränsar presidentens möjligheter att starta en militär konflikt med Iran. Men Vita huset meddelade direkt efter omröstningen att presidenten avser att lägga in sitt veto.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS