Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Donald Trump utreds för brott mot spionerilagar

FBI:s husrannsakan hos USA:s ex-president Donald Trump utfördes eftersom han är under utredning för brott mot spionerilagen, rapporterar Politico.
Tidningen har publicerat hela listan över beslagtagna föremål, vilket bland annat inkluderar topphemliga dokument.

Under fredagskvällen, svensk tid, blev den order som låg bakom husrannsakningen av Donald Trumps hem Mar-a-Lago i Florida offentliggjord. Nyhetsbyrån AP rapporterar i samband med det att FBI beslagtog totalt elva uppsättningar dokument.

Tidningen Politico, som publicerat kvittot över beslagtagna föremål, rapporterar i sin tur att Trump utreds för potentiella spioneribrott och förhindrande av rättvisa. Han anklagas dock inte för spioneri, utan för att ha samlat, spritt eller förlorat hemligstämplat material.

Enligt kvittot beslagtog FBI bland annat följande material:

  • Diverse hemlig- eller topphemligstämplade dokument.
  • Ett dokument om ”Frankrikes president”.
  • En president-benådning för Roger Stone, en tidigare rådgivare till Trump.
  • ”Potentiella” presidenthandlingar.

Även handskrivna anteckningar och foton beslagtogs under husrannsakningen.

Ovanligt under pågående utredning

Att en amerikansk domstol offentliggör dokument likt dessa medan utredningen fortfarande pågår är mycket ovanligt, rapporterar AP. Enligt nyhetsbyrån verkar det amerikanska justitiedepartementet ha tagit beslutet efter att oklarheten kring omständigheterna bakom husrannsakningen orsakat spekulation och förargelse bland Trump-supportrar.

”Allmänhetens tydliga och kraftfulla intresse av att förstå vad som hände under dessa omständigheter väger tungt till förmån för offentliggörandet”, står det skrivet i en motion inskickad till en federal domstol i Florida, enligt AP.

Donald Trump och hans anhängare har riktat hård kritik mot justitiedepartementet, FBI och Merrick Garland efter husrannsakan. Kritiken har bland annat handlat om att husrannsakan har varit politiskt motiverad.

Uppgifter: Dokument om kärnvapen

Hemligstämplade dokument rörande kärnvapen var några av de saker som FBI-agenter sökte efter när de gjorde en husrannsakan i Donald Trumps hem Mar-a-Lago tidigare i veckan. Det är tidningen The Washington Post som avslöjar det under natten mot fredag och hänvisar till källor som vill vara anonyma. Ytterligare detaljer om det rörde kärnvapen som tillhör USA, dess allierade eller fiender är inte bekräftat. Det är inte heller bekräftat om FBI-agenterna har hittat det de sökte.

Varken justitiedepartementet eller FBI har velat kommentera Washington Posts uppgifter. Åklagaren Merrick Garland har sagt att han personligen godkänt beslutet om att få husrannsakan godkänd av domstol men att han inte vill kommentera utredningen ytterligare.

LÄS OCKSÅ: Garland: Godkände genomsökning av Trumps hem

LÄS OCKSÅ: Efter razzian: Republikaner sluter upp runt Trump

LÄS OCKSÅ: Donald Trump kallas till förhör om fastighetsaffärer

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.