1/2

Donald Trump sparkar FBI-chefen

USA:s president Donald Trump har sparkat FBI-chefen James Comey med omedelbar verkan. – Presidenten har accepterat justieministern och vice justitieministerns rekommendationer, säger Vita husets talesperson Sean Spicer.

USA:s president Donald Trump har sparkat FBI-chefen James Comey. Comey ledde den federala polisen, som bland annat utreder misstänkta kopplingar mellan Ryssland och personer inom Donald Trumps presidentkampanj. Avskedandet kom oväntat och meddelades av Vita husets talesperson Sean Spicer.

 Presidenten har accepterat justitieministerns och vice justitieministerns rekommendationer, säger Vita husets talesperson Sean Spicer enligt nyhetsbyrån AFP.

ABC News har publicerat delar av justitieminister Jeff Sessions brev till presidenten Trump. 

"Det är viktigt att justitiedepartementet tydligt bekräftar sitt åtagande för långvariga principer för att försäkra integriteten och rättvisan gällande federala och utredningar och åtal. FBI-chefen måste vara någon som sätter rätt exempel för hur rättsväsendets företrädare och andra inom departementet", skriver bland annat Jeff Sessions. 

Sean Spicer berättade vid presskonferensen att Comey fick beskedet under tisdagen, men ville inte gå in på detaljer eller på vilket sätt Comey fick beskedet. 

I ett brev till Comey ska Trump ha skrivit: "Du kan inte på ett effektivt sätt leda FBI". Presidenten skriver även att han nu måste hitta en FBI-chef som ska återupprätta förtroendet för myndigheten.

"FBI är en av vårt lands viktigaste och mest respekterade institutioner och i dag gör vi en nystart för brottsbekämpningens kronjuvel", säger Trump i ett uttalande.

Genast börjar spekulationerna kring varför Trump väljer att avskeda Comey.

FBI utreder kopplingar mellan Moskva och personer i Donald Trumps kampanj, vilket Comey bekräftade i en utfrågning i representanthusets underrättelseutskott den 20 mars.

Enligt Vita Huset kommer man med omedelbar verkan börja sökandet efter en ny FBI-chef. James Comey tillsattes av den dåvarande presidenten Barack Obama i 2013 och hans mandat skulle sträcka sig i tio år framåt.

Frågades ut av senaten

Det här inträffar bara dagar efter att Comey frågades ut av senatens juridiska utskott gällande utredningen om Hillary Clintons e-post-härva. Under utfrågningen försvarade han sitt beslut att återuppta utredningen och hävdade att det skulle ha varit "en katastrof att dölja att utredningen tagit upp epost-granskningen igen".

Det var elva dagar före presidentvalet som FBI offentliggjorde att man återupptagit granskningen  av den demokratiska presidentkandidaten Hillary Clintons hantering av e-post. Först ett par dagar före valet den 8 november i fjol klargjorde Comey att det inte fanns någon anledning att åtala Clinton. I en intervju i CNN har Clinton sagt att Comeys agerande bidrog till att Republikanernas Donald Trump vann valet.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.