Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Donald Trump friades på onsdagskvällen av senaten. Bild: Patrick Semansky
Donald Trump friades på onsdagskvällen av senaten. Bild: Patrick Semansky

Donald Trump friades i riksrätten

52 republikanska senatorer röstade för att frikänna Donald Trump på båda åtalspunkterna medan de 47 demokraterna röstade för en fällande dom. Republikanen Mitt Romney var den ende som röstade med demokraterna för avsättning på åtalspunkten maktmissbruk. Varje senator ställde sig upp och svarade ”skyldig” eller ”icke skyldig” när deras namn ropades upp.

Den demokratiske minoritetsledaren Chuck Schumer gjorde inför omröstningen en sista framställan inför senaten där han underströk att Donald Trump gjort sig skyldig till maktmissbruk och trots mot kongressen vilket är de två åtalspunkterna i riksrätten. Men den republikanske majoritetsledaren Mitch McConnell hävdade att det som lags fram av demokraterna inte räcker för att ställa presidenten inför riksrätten. McConnell beskrev riksrätten som en ”episod” som är allvarlig för demokratin eftersom den är partipolitiskt motiverad.

– Normalt när ett parti förlorar brukar det leda till eftertanke men inte den här gången.

"Kanske river hon sönder den här domen på samma sätt"

McConnell anklagade Hillary Clinton för att vägra att acceptera valresultatet 2016 när hon förlorade presidentvalet 2016. Han tog också upp Robert Muellers utredning – där han konstaterade att Ryssland försökt påverka presidentvalet – som ett försök att underkänna valet som Donald Trump vann. McConnell påstod att riksrätten är ytterligare ett sätt att undanröja väljarnas möjlighet att bestämma vem som skall vara USA:s president.

Mitch McConnell sade vidare att talmannen i representanthuset, Nancy Pelosi, hotat att inte acceptera frikännandet av Donald Trump.

– Kanske river hon sönder den här domen på samma sätt som hon rev sönder presidentens tal till nationen, sade han.

Mitt Romney röstade för att fälla Trump

Det såg in i det sista ut som att ingen republikansk senator skulle vika från partilinjen. Men timmarna före omröstningen framträdde senatorn Mitt Romney i senaten och överraskade både sina partivänner och demokraterna genom att meddela att han tänkte rösta för att avsätta Donald Trump.

Romney sade att beslutet varit svårt och att han gått igenom allt material som är tillgängligt och kämpat mellan partisammanhållningen och sitt samvete. Han påpekade att han är djupt troende och att han tar den ed som han svurit som senator inför Gud på stort allvar. Han kunde inte, sade han, göra något annat än att rösta för att Trump avsätts för maktmissbruk.

Mitt Romney är senator från Utah sedan 2018 och var tidigare guvernör i Massachusetts. 2012 var han republikenarnas presidentkandidat men förlorade mot Barack Obama som sökte omval.

"Vi är här för att visa presidenten vårt stöd"

Det var i ett gråkallt och regnigt Washington som senaten efter långa överläggningar genomförde omröstningen. I den vanligtvis demonstrationstäta huvudstaden var det glest med protester mot Donald Trump och heller inga sympatiuppställningar för presidenten.

Utanför Vita huset satt en ensam demonstrant i ett tält men utanför Trumps hotell med dubbla kravallstaket var det tomt. Inte heller utanför kongressen fanns det några demonstranter.

En liten kö med turister stod och väntade på att få komma in i besökscentret.

– Vi är här för att visa presidenten vårt stöd, sade Steve och Linda Semmil som rest från Oklahoma.

De tänker båda rösta på Trump i höst.

– Självklart. Han får saker och ting gjorda.

En grupp från Nevada lät sig fotograferas utanför kongressen.

– Det är en historisk dag, påpekade de. Och vad som än händer så älskar vi vårt land.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.