Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Donald Trump förd till militärsjukhus

Donald Trump har förts till ett militärsjukhus efter att han blivit smittad av coronaviruset. I ett videoklipp uppger presidenten själv att han mår bra.
– Jag vill tacka alla för det enorma stödet, säger Trump.

Det var under natten till fredagen som nyheten briserade att USA:s president Donald Trump blivit sjuk i coronaviruset. Under fredagen har Vita huset kommunicerat ut att Donald Trump har milda symptom. Även Melania Trump uppges smittad efter att hon uppvisat milda symptom.

Strax innan midnatt svensk tid på fredagskvällen rapporterade Washington Post att presidenten kommer att föras till Walter Reed Medical Center för vård. Beskedet kommer mindre än 24 timmar från att Donald Trump testades positivt för covid-19.

"Jag mår bra”

I samband med att presidenten fördes till sjukhuset publicerade han själv en film på sitt Twitterkonto där han säger att han mår bra.

– Jag tycker att jag mår väldigt bra, men vi ska se till att allt ordnar sig, säger Donald Trump i klippet.

På väg till helikoptern utanför Vita huset som flög Donald Trump till sjukhuset sågs presidenten bära munskydd. Han gjorde även tummen upp mot fotograferna som hade samlats på platsen när han passerade.

LÄS MER: Corona dominerar nyhetsrapporteringen kring amerikanska valet

Tackar för stödet

Vid halv sex-tiden på lördagsmorgonen, svensk tid, uppdaterade Donald Trump om läget från sjuksängen. "Det går bra, tror jag! Tack till er alla. Kärlek!!", skriver han på Twitter.

På plats vid militärsjukhuset har Donald Trump tillgång till en egen avdelning med kontor, konferensrum och kök. Dessutom har presidenten en helt egen intensivvårdsavdelning.

Enligt Vita huset är sjukhusvistelsen en försiktighetsåtgärd.

"Efter rekommendationer från hans läkare och medicinska experter kommer presidenten att utföra sitt arbete från presidentens avdelning på Walter Reed de närmaste dagarna", säger pressekreteraren Kayleigh McEnany i ett uttalande.

LÄS MER: Det har Trump tidigare sagt om corona

Tillståndet förvärrats

Men enligt Washington Post ska presidentens tillstånd har förvärrats under fredagen. Donald Trump kämpar enligt tidningen med en låg feber, hosta, täppt näsa bland flera andra symptom.

Presidentens läkare uppger att Trump ska ha fått högsta dosen en syntetisk antikroppsbehandling, en kur som fortfarande genomgår kliniska tester, men ännu inte har godkänts av myndigheterna. På fredagskvällen meddelade även läkaren att Donald Trump fått läkemedlet remdesivir, som har visat sig kunna förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19.

Enligt New York Times kan presidenten ha smittats under den ceremoni förra lördagen då han nominerade Amy Coney Barrett till att ersätta den bortgångna Ruth Bader Ginsburg i Högsta domstolen.

Sjukdomsfallet är ett bakslag för Donald Trump som var mitt inne i en intensiv fas valkampanjade. På fredagen meddelades det att den amerikanske presidenten ställer in sina schemalagda arrangemang.

LÄS MER: Trump har testat positivt för covid-19

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.