Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

"Jag tycker inte om människor som utnyttjar sin religion", sade president Donald Trump. Bild: Evan Vucci

Donald Trump: "En häxjakt från början till slut"

En attack mot demokraterna och Mitt Romney vid en bönefrukost. Det blev Donald Trumps första reaktion efter frikännandet i riksrätten. Även republikaner tvekar om tillfällets lämplighet.

Trump sade att han och landet utsatts för en mycket oärlig och korrupt kampanj som skadat både hans familj och nationen.

– Jag tycker inte om människor som utnyttjar sin religion, sade Trump med hänvisning till att den djupt troende Mitt Romney motiverade hur han röstade med att han svurit eden som senator inför Gud.

Att ifrågasätta den tidigare presidentkandidaten Romneys väl kända tro och samvete vid en bönefrukost i Vita huset väckte negativa reaktioner också bland republikaner i kongressen som dock inte ville fördöma presidenten. Romney är mormon.

Trump gav sig även på Nancy Pelosi för att hon sagt att hon inkluderat presidenten i sina böner. Pelosi är katolik. Både Romney och Pelosi utövar aktivt sin religion. Trump är protestant men inte en aktiv kyrkobesökare.

– Jag tror inte att han förstår sig på bön, kommenterade Pelosi.

Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite
Demokraten Nancy Pelosi, talman i representanthuset. Bild: J. Scott Applewhite

"Det har varit en häxjakt från början till slut"

Nancy Pelosi motiverade sitt beslut att riva sönder Trumps tal till nationen med att talet var en förolämpning mot kongressen. Hon tog presidentens försäkran att han kämpar för att kroniska sjukdomar skall inkluderas i sjukförsäkringar som exempel. Trumps administration bekämpar det i domstolar över hela USA.

Vid Trumps framträdande i Vita huset efter bönemötet jublade inbjudna politiker, advokater och sympatisörer.

– Det har varit en häxjakt från början och den har inte slutat, sade han.

Trump talade om korrupta motståndare, lögnare och folk som läckt falska uppgifter, smutsiga poliser.

– Om jag inte hade avskedat FBI-chefen James Comey som var en katastrof hade jag inte stått här idag.

Han hävdade att börsen kunde hade kraschat om han inte blivit president och sade att han borde ha stämt Hilllary Clinton.

– Vi har gått igenom ett helvete utan att ha gjort något fel, sade han och höll upp förstasidan på Washington Post med rubriken ” Trump frikänd.”

– Vi har blivit ofattbart illa behandlade. Först var det Ryssland, Ryssland, Ryssland. Skit!

President Donald Trump håller upp Washington Post, med rubriken "Trump frikänd" på förstasidan. Bild: Evan Vucci
President Donald Trump håller upp Washington Post, med rubriken "Trump frikänd" på förstasidan. Bild: Evan Vucci

I kontrast mot Clinton

Donald Trumps sätt att hantera frikännandet står i bjärt kontrast mot Bill Clintons för tjugoett år sedan. Clinton bad efter sitt frikännande om ursäkt för den skada han vållat privat men riktade sig också till kongressen och nationen. Han framställde sig inte som offer för en orättvis process.

Republikanerna i senaten var överens om att Donald Trumps samtal till Ukrainas president var olämpligt. Det var samma linje som Trumps advokater höll sig till när de erkände de faktiska omständigheterna samtidigt som de hävdade att det inte räckte för att ställa presidenten inför riksrätt.

Flera republikaner hävdade före omröstningen att Trump lärt sig en läxa av riksrätten. Men hittills är det inte mycket som tyder på det.

Trump rider med all rätt på att han frikändes men ändrar inte sin uppfattning att samtalet med Ukrainas president var ”perfekt.” Han anser att han inte gjort något fel. Frikännandet innebär att Trump anser att kan fortsätta som tidigare.

Trumps son, Donald jr, twittrade att Mitt Romney bara är bitter för att han inte blev president och att han nu bör uteslutas ur det republikanska partiet. Det är ett parti som Romney varit en del av hela sitt vuxna liv och som hans far var en del av som guvernör före honom. Familjen Trump har inte ägnat mycket kraft åt partiet innan Donald Trump bestämde sig för att ställa upp som republikan i presidentvalet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.