Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Domstol kritiserar Ryssland för skolmassaker

Ryska myndigheter begick allvarliga misstag i samband med gisslandramat i en skola i Beslan 2004, där över 330 människor dödades, varav hälften var barn.

Det slår Europadomstolen för mänskliga rättigheter fast, sedan 400 anhöriga och överlevande vänt sig till domstolen. De anser att ryska myndigheter använde övervåld vid stormningen av skolan, där över 1 000 barn och vuxna varit instängda av tjetjenska terrorister i två dygn.

Europadomstolen konstaterar att ryska myndigheter hade information om att ett terrordåd planerades, riktat mot en utbildningsinstitution i området, men att de "inte gjort tillräckligt" för att förhindra attacken. Trots informationen hade heller ingen varning gått ut till allmänheten och säkerheten på skolan hade inte skärpts.

- Sådana formuleringar – för ett land som har drabbats av en attack – är fullständigt oacceptabla, säger Dimitrij Peskov, talesperson för Kreml.

Under stormningen av skolan användes tunga vapen som stridsvagnskanoner och granatkastare, vilket domstolen anser ökade antalet offer ytterligare. Ryssland döms att betala tre miljoner euro (knappt 29 miljoner kronor) i skadestånd till de berörda.

Men Peskov säger att anklagelserna är grundlösa och att domen kommer att överklagas, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

En advokat för offren och de anhöriga ser domen som en delseger, men säger att ersättningen är för liten.

- Offren vidhåller att myndigheterna bär skulden för den dåligt genomförda operationen för att frita gisslan i Beslan, säger Sergej Knyjazkin, som representerar Beslanmödrarna.