Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa. Arkivbild.
Den sittande presidenten Emmerson Mnangagwa. Arkivbild.

Domstol ger Zimbabweval grönt ljus

Zimbabwes författningsdomstol avvisar oppositionens krav att ogiltigförklara valet. Det innebär att Mugabes efterträdare Emmerson Mnangagwa sitter säker som president.

ANNONS
|

- Domstolen finner att den sökande har misslyckats att lägga fram tydliga, direkta, tillräckliga och trovärdiga bevis, säger chefsdomaren Luke Malaba i beslutet att bortse från anklagelserna om oegentligheter under valprocessen.

Emmerson Mnangagwa vann valet med 50,8 procent av rösterna den 30 juli och han lyckades därmed undvika en andra valomgång mot MDC:s kandidat Nelson Chamisa, som fick 44,3 procent enligt det officiella resultatet.

ANNONS

Men oppositionspartiet MDC har påstått att valet var riggat och har vägrat att acceptera resultatet.

- Det är en enorm mörkläggning och man har manipulerat stora mängder bevis, sade Thabano Mpofu, advokat för oppositionspartiet MDC i rätten tidigare under onsdagen.

Thembinkosi Magwaliba, som representerar president Mnangagwa, har avfärdat oppositionens påståenden om att det finns bevis på att valet inte har gått rätt till.

- Den här överklagan är inte seriös, sade han.

Domstolen i Harare, som nu går på Mnangagwas och hans parti Zanu-PF:s linje, hade kunnat besluta om att upphäva resultatet, utropa en ny vinnare eller utlysa nyval.

Valen i juli var de första sedan militären tvingade Robert Mugabe att lämna presidentposten i november, efter fyra årtionden av auktoritärt styre.

Mnangagwa kommer att sväras in på söndag som president för den kommande mandatperioden.

TT-AFP

ANNONS